Един от най-големите производители на ски оборудване в света - австрийската Amer Sports, обяви, че ще строи нова завод в България. Част от компанията е българският производител на ски от Чепеларе, който покрива цели 30% от световното потребление на ски оборудване - "Амер Спортс България. От компанията потвърдиха за Money.bg, че новото производство ще бъде в Асеновград. Стойността на инвестицията към момента не е публична.

Amer Sports е международна компания за спортни стоки, известна със своите брандове като Salomon, Wilson, Atomic, Arc'teryx, Suunto и Precor. В момента компанията има една фабрика в Чепеларе, като именно тя успява да я подреди сред най-големите в света.

България е третият най-голям износител на ски в ЕС

България е третият най-голям износител на ски в ЕС

Страната ни е изнесла 630 800 чифта ски и индивидуални сноубордове

Новата фабрика ще бъде открита още тази година

Ние произвеждаме около 30% от световното потребление на ски тук, в България. На база потенциала и развитието на нашите брандове, инвестираме в още един завод, който ще открием тази година в Асеновград", заяви управителят на "Амер Спортс България" Ивайло Петров.

Дружеството вече търси хора за новия производствен център, като всички ще преминат обучение преди това. Един от най-големите проблеми пред развитието на компаниите у нас е липсата на квалифицирана работна ръка, коментират от "Амер Спортс България".

Фабриката в Чепеларе отваря врати през 1972 година, а лиценз за производството на ски от австрийската марка Atomic получава през 1982 година. Преди 14 години компанията е придобита от Amer Group. В завода у нас целогодишно работят над 550 души.

Снимка 459193

Източник: iStock

Трети в Европейския съюз

В началото на годината стана ясно, че България е третият най-голям износител на ски в ЕС . Страната ни е изнесла 630 800 чифта ски и индивидуални сноуборд такси. По данни на европейската статистическа служба Eurostat Австрия най-големият износител в ЕС. Основната дестинация за износ извън ЕС са САЩ. България е сред топ три на износителите сред държавите членки както за ЕС, така и за страните извън ЕС. 

Производството на ски в Европейския съюз през 2021 година, за когато са данните, се е увеличило с 3% на годишна база. В количествено изражение държавите членки са произвели 3,6 милиона чифта ски и индивидуални сноуборд дъски. Почти половината от това производство (1,6 милиона) идва от Австрия.

42% от общия внос на ски и сноуборд извън ЕС идва от Китай , следван от Украйна с 19% и Русия с 9%.

Фабриката за ски в Чепеларе ще има китайски собственик като част от сделка за €4,6 милиарда

Фабриката за ски в Чепеларе ще има китайски собственик като част от сделка за €4,6 милиарда

Тя отваря врати през 1972 година и бе собственост на Amer 10 години