Българският производител на ски и екипировка за международните марки Atomic и Salomon "Амер Спортс България" скоро ще има китайски собственик. Фирмата, базирана в Чепеларе, е част от сделката за придобиването на финландската й компания майка Amer Sports от китайския консорциум Anta Sports.

Според Reuters в петък азиатската група е потвърдила, че ще стане собственик на европейския производител срещу 4,6 милиарда евро или 5,23 милиарда долара.

В консорциума участие има китайския технологичен гигант Tencent, както и още една фирма от азиатската държава - Fountainvest Partners, както и Anamered Investments, която е собственост на канадския милиардер Чип Уилсън.

От компанията посочват, че тя ще бъде управлявана независимо от групата на Anta, като ще има отделен борд на директорите. Акционерите на дружеството вече са дали своето съгласие за споразумението. Предложението е за 40 евро за акция на Amer Sports.

Финландското дружество е сред големите производители на спортни стоки и екипировки, като е най-разпознаваемо с продуктите си от марките Salomon, Peak Performance, Atomic и Wilson. Нетните му продажби към края на декември възлизат на 2,6 милиарда евро, а печалбата му за същия период е 215 милиона евро.

Компанията има производствени бази в България, Австрия, Франция, Финландия, Канада и Щатите.

Фабриката в Чепеларе отваря врати през 1972 година, а лиценз за производството на ски от австрийската марка Atomic получава през 1982 година. Преди 10 години компанията е придобита от Amer Group. В завода у нас целогодишно работят над 550 души.