През юни тази година производственият сектор в еврозоната е спаднал за първи път от първоначалната вълна на коронавирусната пандемия преди две години, съобщава Reuters. Причината: по-високите цени и помрачените икономически перспективи, които са накарали потребителите да бъдат предпазливи при покупките си.

Окончателният производствен индекс на мениджърите по покупки (PMI) на S&P Global е паднал до 52,1 през юни от 54,6 през май. Това отбеляза най-ниското му ниво от август 2020 година.

Индексът, измерващ продукцията, който се вписва в съставния PMI и който се разглежда като добър показател за икономическото здраве, е паднал под 50. През май беше той е бил 51,3.

Управителят на БНБ: Влизането в Еврозоната ще бъде една от стратегическите задачи през следващата година и половина

Управителят на БНБ: Влизането в Еврозоната ще бъде една от стратегическите задачи през следващата година и половина

"Допълнителните постоянни бюджетни разходи засилват риска от инфлация", коментира Димитър Радев

"Производството в еврозоната отбеляза спад през юни, като това се дължи основно на рязък спад в търсенето", коментира Крис Уилямсън, който е главен бизнес икономист в S&P Global.

"Търсенето отслабва. Фрмите съобщават, че клиентите им стават все по-предпазливи по отношение на разходите, поради нарастващите цени и несигурните икономически перспективи", допълва икономистът.

Инфлацията в еврозоната достигна 8,4% миналия месец - повече от четири пъти над целевата лихва от 2% на Европейската централна банка. ЕЦБ изостава от повечето си глобални партньори в прекратяването на ултраразхлабената парична политика от епохата на пандемията, но се очаква да повиши депозитната си лихва над нулата за първи път от десетилетие през септември.

Да очакваме ли увеличаване на цените след влизането на България в еврозоната?

Да очакваме ли увеличаване на цените след влизането на България в еврозоната?

Пред Money.bg коментира Георги Ганев, депутат от от Демократична България и член на бюджетната комисия