Износът на швейцарски часовници е нараснал с ненадминат през последните четири години темп през октомври месец на тази година, предава Bloomberg. Основен двигател на растежа отново е азиатският пазар, жаден за луксозните акесоари.

През десетия месец на 2017 г. доставките са се увеличили с 9.3 процента до 1.85 милиарда франка (1.9 милиарда долара), като октомври е шестият пореден месец, през който износът записва ръст. Това е и най-голямото повишение от януари 2013 г.

Последните данни подчертават възстановяването на индустрията, след като по-рано през тази година секторът успя да излезе от рекордната депресия, невиждана друг път в историята. Китай записва най-голям ръст на доставките.

Бъдещето пред производителите не е съвсем безоблачно, като компаниите се притесняват от антикорупционната кампания в Саудитска Арабия, която ще навреди на продажбите, подобно на ефекта от акцията в Китай преди години. Въздействието върху доставките обаче се очаква да е доста по-малко, тъй като пазарът в Близкия изток е несравним с Поднебесната империя.

Конкуренцията между различните компании се засилва в по-ниския ценови клас. Apple съобщи, че продажбите на Apple Watch се повишават с над 50% трето поредно тримесечие. Умният часовник на корпорацията от Купертино "изяжда" от пазарния дял на някои от швейцарските часовници, продаващи се на по-достъпни цени. Данните сочат, че единственият спад през октомври е записан именно при аксесоарите на цена под 200 франка.