Богатството на Джеф Безос достигна нов рекорд: основателят на Amazon.com вече притежава $211 милиарда, показва Bloomberg Billionaires Index. Технологичният магнат спечели от решението на Пентагона да прекрати договора за облачни услуги с конкурентната Microsoft Corp. Ходът повиши акциите на Amazon с 4,7%, което донесе още $8,4 млрд. за Безос.

Последният път, в който някой доближи тази сума, бе през януари, когато Илън Мъск за кратко докосна $210 млрд. През първото полугодие на годината двамата милиардери се съревноваваха за първото място, но Безос циментира позицията си от средата на март насам след 20% ръст на акциите на Amazon.

Самият Мъск остава на втората позиция със $180,8 млрд. На трета е френският магнат Бернар Арно със $168,5 млрд.

57-годишният Безос слезе от върха на Amazon на 1 юли, за да се концентрира върху космическите си мечти. Той все още притежава 11% от компанията и остава в нея като изпълнителен председател.

Макензи Скот, бившата съпруга на Безос и сега 15-ия най-богат човек в света, натрупа още $2,9 млрд. във вторник. От началото на годината тя е дарила $2,7 млрд.

JEDI

Във вторник Пентагона съобщи, че прекратява договора за $10 млрд. за облачни услуги, който бе подписан с Microsoft през 2019 г. по време на администрацията на Тръмп. Доскорошният президент открито изпитваше негативни чувства към Безос, тъй като милиардерът притежава в-к The Washington Post, който бе критичен към държавния глава.

Ходът на Пенгатона индикира, че договорът за проекта, носещ името Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), ще бъде разделен между Amazon и Microsoft. Вашингтон смята, че само тези две компании имат нужните способности, за да отговорят на нуждите на Пенгатона. Те обаче няма да получат договора автоматично, а ще трябва да подадат отново документи и да преминат през процедурата, която е отворена и за други компании.

Amazon приветства решението и посочи в изявление, че предходната процедура "е била резултат на външно влияние, което няма място в правителствените обществени поръчки". От своя страна Microsoft заяви, че разбира и уважава решението на Пенгатона — отчасти и заради очакваната дълга съдебна битка.