Обеднелите мигрантски работници в Тайланд биват продавани или примамвани от лъжливи обещания и биват принудени да хващат и обработват риба, която се озовава във веригите за доставка на световния гигант на хранителни стоки Nestlé SA. Необичайното разкритие идва от самата компания, базирана в Женева, която планираше да обяви заключенията си от едногодишно вътрешно разследване в понеделник, съобщи канадският телевизионен канал СВС.

Проучването е установило, че на практика всички американски и европейски компании, които купуват морски дарове от Тайланд, са изложени на същия риск от злоупотреби в своите вериги за доставка.

Nestlé​ SA, която е една от големите компании за хранителни стоки в света, започна разследването в края на 2014 г., след като новинарски материали и неправителствени организации обвързаха брутални и до голяма степен нерегулирани условия на труд с продукти на фирмата със скариди и храни за домашни любимци от марката Purina. Откритията повтарят тези на The Associated Press в доклади от тази година за робство в индустрията с морски дарове, които доведоха до спасяването на над 2000 рибари.

Работниците идват от много по-бедните съседи на Тайланд Мианмар и Камбоджа. Брокери ги таксуват нелегално, за да получат работа, като ги вкарват в капан да работят на риболовни кораби и пристанища, заводи и морски ферми в Тайланд, за да им изплащат повече пари, отколкото някога могат да спечелят.

„Понякога мрежата е твърде тежка и работниците биват дърпани към водата и просто изчезват. Когато някой умре, бива хвърлян във водата”, разказва един бирмански работник пред организацията Verité, която работи с Nestlé.

„Работя на тази лодка от 10 години. Нямам спестявания. Едва оцелявам. Животът тук е много тежък”, добавя друг служител.

Verité е установила, че непълнолетни работници в Тайланд са принуждавани да ловят риба. Служителите са обяснили, че се трудят без почивка, а храната и водата, които имат, са минимални. Контактът с външни хора е отрязан и им се дават фалшиви самоличности, за да се скрие, че работят незаконно.

Nestlé обяви, че ще публикува докладите онлайн, както и детайлна годишна стратегия за решение през 2016 г., като част от продължителни усилия за защита на работниците. Компанията обеща да наложи нови изисквания на всички потенциални доставчици, собственици на лодки и капитани относно човешките права. Производителят смята да доведе и външни одитори и да назначи управител на Nestle на високо равнище, за да е сигурен, че промяната е в ход.