Румъния е четвъртата най-целенасочена дестинация за инвеститори, които предвиждат нов бизнес или разширяване на своя такъв в Европа през следващата година. По тези показатели северната ни съседка се изравни с Франция и застава пред държави като Португалия, Великобритания и Литва, според проучване на EY, цитирано от Romania Insider.

Румъния остава любима дестинация за инвеститорите в Източна Европа след две години на пандемия и въпреки войната в Украйна, показват данните на EY. Отново според тях - 56% от чуждестранните компании възнамеряват да създадат или да разширят дейността си в страната.

"Румъния е на първо място в Европа, според нашето проучване, от гледна точка на инвестиционните намерения, ако говорим за вериги за доставки и логистика", заяви икономистът Богдан Йон, цитиран от местната Economica.net.

Румъния официално е вторият по големина пазар на Revolut в света

Румъния официално е вторият по големина пазар на Revolut в света

А Букурещ има най-високата концентрация на потребители в целия Европейски съюз

Сред другите важни целеви сектори е индустрията, предоставяща подкрепа за бизнеса, предвидена от 23% от инвеститорите - вторият най-голям резултат сред европейските страни.

Според инвеститорите секторите с най-силен потенциал за растеж в Румъния са информационните технологии, медиите и телекомуникациите, индустрията за потребителски стоки, включително агробизнеса и автомобилната индустрия със свързани отрасли. Тези сектори бяха посочени като ключови и в предишното проучване.

По отношение на градовете проучването поставя Букурещ на 25-о място от 44 града, изпреварвайки столици като Будапеща, Вилнюс и Рига, но също и важни европейски градове като Мюнхен, Порто, Ротердам, Женева и Валенсия.

През 2021 година румънската столица определено беше най-целевият град в страната за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), водещ в класацията с 38,9%, докато западният регион представляваше 19,5% от преките чуждестранни инвестиции, насочени към окръзите Арад и Тимиш.

Разликата между Западния регион и Букурещ обаче може да бъде почти равна по отношение на плановете на инвеститорите за тази година. Близо една четвърт от бъдещите инвестиции в Румъния (24%) ще бъдат насочени именно към Западния регион на страната.

Ford Otosan обещава инвестиции от €490 милиона в Румъния

Ford Otosan обещава инвестиции от €490 милиона в Румъния

Компанията завърши придобиването на завода на Ford в северната ни съседка