Най-големият производител на търговски превозни средства в Европа - Ford Otosan, пое собствеността върху фабриката на Ford в Крайова, Румъния, съобщава Romania Insider. Чрез сделката автомобилният гигант прехвърли изцяло собствеността върху своя завод в Крайова, който произвежда автомобили и двигатели, на Ford Otosan. По този начин позволи на компанията да разшири дейността си в международен план.

Съвместното предприятие на най-големия конгломерат в Турция Koç Holding и американския автомобилен гигант Ford обяви, че ще инвестира в румънската фабрика €490 милиона през следващите три години.

Фабриката в Крайова ще произвежда новото поколение на модела Courier - версията Transit и версията Tourneo, които ще влязат в производство през 2023 година и ще бъдат с напълно електрическа версия от 2024 година.

Най-мащабната инвестиция в автомобилната индустрия на Турция: Ford Otosan налива $2,4 милиарда във фабрика за батерии

Най-мащабната инвестиция в автомобилната индустрия на Турция: Ford Otosan налива $2,4 милиарда във фабрика за батерии

Очаква се заводът да произвежда 210 000 превозни средства от ново поколение и 130 000 батерии годишно

Освен тези модели, Ford Puma, който е най-продаваният автомобил на компанията в Европа, също ще има напълно електрическа версия през 2024 година. Тя също ще се произвежда във фабриката в Румъния.

Така общият производствен капацитет на завода в Крайова ще се увеличи от 250 000 до 272 000 автомобила годишно.