Съвместното предприятие на най-големият конгломерат в Турция Koç Holding и американският автомобилен гигант Ford - Ford Otosan, ще инвестира близо 2,4 милиарда долара във фабрика за сглобяване на батерии за електрически превозни средства през 2022 г. Заводът ще се намира в индустриалната провинция на страната Коджаели, предава Daily Sabah.

Това ще бъде първото в Турция производствено съоръжение по рода си, заяви председателят на управителния съвет Али Коч. По думите му това е и най-голямата инвестиция, правена някога в турската автомобилна индустрия.

"Турция ще бъде най-големият производствен център на електрически превозни средства в бъдеще", заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Ford Otosan ще отвори фабриката за батерии за електрически превозни средства през 2022 г. Очаква се заводът да произвежда 210 000 превозни средства от ново поколение и 130 000 батерии годишно.

Инвестицията осигурява 3 000 нови работни места.

От 2023 г. ще се произвеждат и електрически микробуси (изцяло електрически и хибриди), обяви още автомобилна компания Ford Otosan. Съвместното предприятие ще изгражда следващата версия на своя микробус Transit за европейския пазар, както и търговски автомобил за Volkswagen.

През февруати от Ford заявиха, че цялата гама на компанията от търговски превозни средства ще предлага изцяло електрически или плъгин хибридни версии до 2024 г. Компанията прогнозира, че две трети от продажбите на търговски превозни средства в Европа ще бъдат изцяло електрически или хибридни до 2030 г.

Пазарният дял на Ford в Европа достига 15%, като от 56 години е лидер на пазара на търговски микробуси в Обединеното кралство.