Министерството на отбраната на Румъния ще закупи чрез държавната компания Romtehnica до седем военни дрона UAS Watchkeeper X на цена от €380 милиона, съобщава Romania Insider. Военните машини ще бъдат закупени от израелската компания Elbit Systems.

Всеки от седемте дрона включва наземна контролна станция и три безпилотни самолета, според Hotnews.ro. По този начин на практика страната ще се сдобие с 21 дрона Watchkeeper X, които ще бъдат използвани от румънската армия.

Дроновете Watchkeeper X са проектирани специално за мисии за разузнаване и събиране на разузнавателна информация, но могат да носят и боеприпаси. Преди година в румънския град Бакъу беше представен модел на дрона Watchkeeper X, въоръжен с две ракети под всяко крило.

Турските дронове "Байрактар" - най-ефективното оръжие на украинската съпротива

Турският дрон, който промени същината на военните действия в Украйна

Украинците вече дори възпяват турските дронове

Съгласно подписаното споразумение Elbit Systems ще развие на местно ниво производство, интеграция, тестване и поддръжка на доставените военни машини. 

През септември тази година Министерството на отбраната на Румъния поиска одобрение от парламента за закупуване на дронове Bayraktar TB2 на стойност $300 милиона. Придобиването на турските системи за безпилотни летателни апарати (UAS) Bayraktar TB2 има за цел да подпомогне усилията на страната да изпълни ролята си в НАТО.

Летателните машини ще бъдат интегрирани в определени армейски корпуси, което им дава по-широк спектър от способности, изисквани от военните битки през 21 век.

Те ще дадат на румънските военни "разширена ситуационна осведоменост и повишена огнева мощ", се посочва още в документ, цитиран и от местната G4Media.

Румъния иска да закупи дронове Bayraktar TB2 за $300 милиона

Румъния иска да закупи турски военни дронове за $300 милиона

На фона на войната в Украйна румънската армия иска да се модернизира