Русия измести САЩ от позицията на лидер сред най-големите износители на зърно в света.

През този селскостопански сезон страната вече спечели редица контракти за доставка на пшеница за Египет. Арабската държава купува всяка година огромно количество зърно за задоволи нуждите от производство на евтин хляб, отбелязва Bloomberg.

Постигането на този резултат се отдава на руските фермери благодарение на благоприятните климатични условия и значителните инвестиции в отрасъла, посочва агенцията. Докато тази година, например, качеството на пшеницата във Франция – друг голям износител на зърно, силно пострада от наводненията в страната.

Очаква се през тази година Русия да експортира рекордните 25,5 милиона тона пшеница, прогнозира аграрният департамент на САЩ.

А световното производство на тази зърнена култура в света се покачва до рекордни нива вече четвърта година поред. Поради ръста на глобалната реколта и запаси от пшеница, цените й на Чикагската стокова борса спаднаха този месец до най-ниското си ниво от 2007 година.

Стойността на пшеницата с товарене от пристанищата на Черно море слезе до 165 долара за тон. Това е почти с 15 долара на тон по-евтино от цената на френската пшеница.