Най-голямата руска интернет компания - Yandex, обяви, че разработваната от нея технология за автономни коли вече е изминала над 1,5 милиона километра на пълен автопилот, съобщава Bloomberg. От компанията дават първи сигнал как се развива нейният проект след като тестовете започнаха в края на 2017 година.

С това постижение компанията се присъединява към групата на световните технологични гиганти с постижения в разработката на технологии за автономни автомобили.

То е особено важно за Yandex, която иска да се състезава и да се конкурира на този пазар с дъщерното дружество на американския лидер Google - Waymo. По този начин двете технологични компании ще се борят рамо до рамо на пазар, който от UBS прогнозират, че ще надмине 2 трилиона долара до 2030 година.

Изминаването на 1 милион мили или над 1,5 милиона километра се възприема като доказателство, че технологията на компанията е доказано ефективна и сигурна. Също така е ключов фактор за получаването на регулаторните разрешения за пускането на автономните автомобили на пазара.

Руската търсачка Yandex и производителят Камаз пускат свой безпилотен автомобил

Руската търсачка Yandex и производителят Камаз пускат свой безпилотен автомобил

Първите тестове на возилото трябва да започнат следващата година

От Yandex посочват, че въпросните километри отговарят на това колите да обиколят всички улици в Ню Йорк 166 пъти или се равняват на разстоянието, което всеки шофьор изминава за 70 години активно каране.

Руският технологичен гигант започна тестовете на своята технология през декември 2017 година в Москва, като по-късно започна такива и в Щатите - в Инополис и Лас Вегас.

Година преди това компанията обяви партньорство с руския производител на тежкотоварни автомобили "Камаз" за създаването на общ модел безпилотен автомобил. Тогава стана ясно, че част от проекта е и германската Mercedes.

Що се отнася до основния бизнес на Yandex, той е свързан с различни дигитални услуги - от интернет търсачка, през електронна търговия до онлайн реклама. Тя е най-голямата технологична компания в Русия, като тя управлява петият най-голям интернет браузър в света след Google, Baidu, Bing и Yahoo.