Най-голямата интернет търсачка в Русия Yandex и основен конкурент на Google на пазара обяви партньорство с местния производител на тежкотоварни автомобили Камаз. Двете компании ще работят върху свой модел безпилотен автомобил, твърди Fortune.

Корпорациите ще си сътрудничат още с производителя на Mercedes – Daimler, както и с държавния Централен научноизследователски автомобилен и автомоторен институт (НАМИ).

Амбициите на Yandex и Камаз е да стартират първите тестове на своите автомобили през следващата година. Според информацията компаниите искат да произвеждат автономни микробуси, в които ще има места за 12 души.

19-те компании, които ще пуснат свои безпилотни модели до 2020 година

19-те компании, които ще пуснат свои безпилотни модели до 2020 година

А някои дори по-рано

Идеята е автомобилите да се ползват като аналог на таксиметровите превози. Подобно на услугата на Uber и концепцията двете руски компании предвижда потребителите да могат да резервират предварително превоз от една дестинация до друга, използвайки мобилно приложение. Софтуерът ще е свързан с облачна платформа на Yandex.

Руската интернет компания вече има сделки с чуждестранни автомобилни производители, като Toyota и Honda. Тя разработва за тях системи за навигация, които да бъдат внедрени в колите, продавани на пазара в страната. Освен това от Yandex посочват, че водят преговори и с други лидери в индустрията.

“Нашите интереси за свързан автомобилен пазар не са ограничени само до Русия”, посочва говорителят на корпорацията.