Безспорно бъдещето на автомобилната индустрия включва участието на безпилотните коли. Тези возила все още са повече една иновативна и малко абстрактна идея, отколкото факт, но вече редица компании разработват или дори вече тестват такива свои модели.

Общо 19 производителя в автоинсустрията и в технологичния сектор са заявили амбициите си да атакуват пазара на безпилотни коли до 2020 година. Ето кои са те:

1. Tesla

Шефът на американската корпорация, популярна с електрическите си возила, се закани, че ще пусне автономни модели Tesla до 2018 година. Той обаче предупреди, че вероятно те няма да тръгнат по пътищата тогава, тъй като тепърва предстои да бъдат въведени държавни регулации за тези машини.

2. Uber

Платформата за споделени превози обяви, че в партньорство с Volvo ще адаптира автопилотния софтуер за модела XC90 SUV, като тестовите обиколки ще започнат още този месец в Питсбърг.

3. Google

От интернет гиганта все още не са обявили официална дата за пускането на своя автономен автомобил, но се очаква това да се случи до 2020 година.

4. Toyota

Японската компания прави сериозни инвестиции в разработването на технологии, необходими за пускането на такива модели. Toyota обяви, че ще вложи 1 милиард долара в сферата на изкуствения интелект и роботиката в тази сфера.

5. BMW

Германският производител планира през 2021 година да представи в Китай своите безпилотни коли.

6. Volvo

Освен в партньорството си с Uber от шведския лидер се канят да започнат тестовете на 100 автономни возила в Гьотеборг и в Лондон през 2017 година.

7. Nissan

От производителят съобщиха, че първите им тестове на безпилотни коли ще започнат в Япония през тази година. След това моделите може да бъдат пробвани и в Европа, Китай и САЩ.

8. Ford

Американската компания преди време обяви, че нейните първи такива модели ще излязат в следващите четири до пет години. Тази седмица казаха още, че ще работят в партньорство с китайската интернет фирма Baidu.

9. General Motors

GM работят с конкурента на Uber – Lyft, върху проект за споделени превози от безпилотни коли. Производителят инвестира 500 милиона долара в това начинание.

10. Mercedes-Benz

Компанията майка на Mercedes се цели в малко по-различна посока. Daimler иска да лидер на пазара на безпилотни тежкотоварни автомобили.

11. Audi

Моделът Audi A7 разполага с функция за автопилот, но все още не е сигурно кога ще бъде пуснат за продажба.

12. Baidu

Китайският интернет гигант ще започне тестовете на своята автономна кола в САЩ, като нейното масово произвоство трябва да започне през 2018 година.

13. Honda

Японският производител също си е поставил за цел да представи свой безпилотен модел до 2020 година.

14. Hyundai

В следващите 4 години компанията ще представи свои автомобили с функция автопилот, но напълно безпилотните й коли няма да бъдат пуснати преди 2030 година.

15. Apple

Редица слухове твърдят, че производителят на iPhone също работи върху проект за автономна кола. Все още обаче тази информация не е потвърдена.

16. Bosch

Един от големите доставчици на автомобилния пазар също се кани да щурмува пътищата със свой безпилотен модел до 2020 година.

17. PSA Groupe

Вторият най-голям европейски автомобилен производител също влиза в списъка.

18. Faraday Future

Този старт-ъп обяви, че работи върху концептуална кола, приличаща на Батмобил, която ще бъде напълно автономна.

19. LeEco

Китайската технологична компания също има проект за безпилотен електрически автомобил.