Акциите на нидерландския производител на медицинско оборудване Philips скочиха с близо 30% в началото на седмицата, след като компанията се съгласи да плати 1,1 млрд. долара в рамките на извънсъдебно споразумение по дело за дефектни апарати за сънна апнея, съобщават световните агенции.

Сюжетът започна през 2021 г., когато стана ясно, че звукоизолационната пяна, използвана в устройствата, може да се разпадне и да стане потенциално токсична и канцерогенна. По-рано през същата година американските здравни власти свързаха цели 561 смъртни случая с употребата на тези машини.

Дефектно медицинско оборудване ще струва най-малко $480 млн. на Philips

Дефектно медицинско оборудване ще струва най-малко $480 млн. на Philips

Апаратите за сънна апнея на компанията са свързани с близо 400 смъртни случая

В рамките на споразумението Philips не признава вина, но ще трябва да покрива още по-високи изисквания при производството на специализирано медицинско оборудване.

Паднали гиганти: Какво се случи с Philips?

Паднали гиганти: Какво се случи с Philips?

Най-големият европейски технологичен производител от миналото днес е бледа сянка на себе си

Според цитиран от "Ройтерс" анализатор от Barclays очакванията за размера на сумата, която трябваше компанията да плати, са били значително по-високи - между 2 и 4 млрд. долара или даже цели 10 млрд. Затова и не е изненадващо, че изпълнителният директор на Philips Рой Якобс коментира, че споразумението "слага край на несигурността" и парите ще бъдат осигурени още през 2025 г.