Шефът на Ryanair, Майкъл О'Лиъри, се приближава към потенциален бонус от 100 милиона евро, който би бил сред най-големите в европейската корпоративна история, след като акциите на безпроблемната авиокомпания достигнаха рекордно високо ниво, пише The Guardian.

Цената на акциите на Ryanair се повиши до 18,99 евро до края на миналата седмица, доближавайки О'Лиъри до прага, който може да задейства изплащането на огромния бонус.

Акциите в авиокомпанията трябва или да достигнат 21 евро и да останат на това ниво 28 дни, или компанията трябва да отчете годишна печалба след облагане с данъци от 2,2 милиарда евро, за да може О'Лиъри да прибере бонуса, който беше договорен през 2019 г.

Ако акцията достигне тези нива, на О'Лиъри ще бъдат дадено правото да закупи акции на намалена цена, според Financial Times, който първи съобщи за възможния бонус.

Билет на Ryanair за 13 131 лева вместо за 35 лева: Авокомпанията разкри каква е измамата

Билет на Ryanair за 13 131 лева вместо за 35 лева: Авокомпанията разкри каква е измамата

Ето и най-фрапиращите примери

В такъв случай О'Лиъри би могъл да купи 10 милиона акции по 11,12 евро всяка, което означава, че може да вземе акции на стойност 210 милиона долара за 111,2 милиона долара, отбелязвайки моментална печалба от 98,8 милиона евро.

Увеличението на цената на акциите, необходимо за получаване на бонуса, би означавало, че стойността на базираната в Дъблин авиокомпания се е увеличила повече от два пъти от август 2019 г., като стойността на фондовия пазар на компанията достигна близо 24 милиарда евро. Това е втората най-ценна авиокомпания в света по капитализация на фондовия пазар след американския превозвач Delta Air Lines.

О'Лиъри, който пое Ryanair през 1994 г., ръководи възхода на превозвача до превръщането му в най-голямата авиокомпания в Европа. През това време той е натрупал 3.9% от компанията, дял с пазарна стойност от 907 милиона евро.

Потенциалният бонус за нов дял е резултат от схема за стимулиране, договорена през 2019 г., която първоначално трябваше да изтече през 2024 г., но беше удължена до 2028 г. през декември миналата година. По това време цената на акциите на авиокомпанията беше под 13 евро.

Ryanair започва да оперира в Албания, но няма да свързва София с Тирана, за разлика от Wizz Air

Ryanair стъпва за първи път в тази Балканска държава, но Wizz Air ще лети директно от столицата й до София

През последните години, Албания набира все по-голяма популярност сред българите

Финансовите анализатори, прогнозират средна целева стойност на акциите от 24 евро през следващите 12 месеца, според данни на Bloomberg, което лесно би поставило О'Лиъри над прага за получаване на бонуса.

Ryanair успя да спечели от възраждането на въздушния транспорт и бума на средните цени на билетите след пандемията. Компанията заяви, че планира да удвои броя на пътниците през следващите 10 години.

"Докато не направим нещо глупаво, което е ежедневно предизвикателство в тази индустрия, ще продължим да "избърсваме пода" с всяка друга авиокомпания в Европа", каза О'Лиъри пред Financial Times по-рано тази година.