Нискотарифната авиокомпания Ryanair обвини сайта за препродажба на билети Trip.com в най-голямата измама досега, слад като като таксува с колосалните €6699 (13131 лева) еднопосочен полет на Ryanair от Дъблин до Лондон Станстед, който от авиокомпанията обявили на цена от €18 (35 лева).

Според становището на авиопревозвача огромната надценка на Trip.com по популярния маршрут е била констатирана в понеделник (11 декември).

"Това подчертава спешната необходимост правителствата и потребителските агенции да забранят незаконното цифрово пиратство, което позволява на тези сайтове да мамят нищо неподозиращите потребители", коментират от Ryanair.

"Напълно необяснимо е защо Trip.com таксува с умопомрачителните 6699 евро еднопосочен полет на Ryanair от Дъблин до Лондон Станстед. Объркани сме, че правителствата и агенциите за защита на потребителите не са успели да действат и да коригират нечестните и отвратителни практики на тези интернет пирати, които се маскират като уебсайтове за сравняване на цените, докато в действителност са измамници, които надценяват нищо неподозиращите потребители", каза Дара Брейди, представител на Ryanair.

Снимка 646086

Източник: Ryanair

В края на ноември авиокомпанията публикува проучването си за пиратските измами и надценки на онлайн туристически агенти (OTA), което показва, че: "OTA като Kiwi.com, Lastminute.com, Opodo.com и eDreams.com продължават да мамят нищо неподозиращите потребители с неоправдани такси и такси за техните несъществуващи услуги".

Обичайно измамата включва измислени такси за "обработка" или "анулиране" или надценяват допълнителните услуги на Ryanair с до над 344%.

Ryanair започва да оперира в Албания, но няма да свързва София с Тирана, за разлика от Wizz Air

Ryanair стъпва за първи път в тази Балканска държава, но Wizz Air ще лети директно от столицата й до София

През последните години, Албания набира все по-голяма популярност сред българите

Най-фрапиращите примери за измислена такса в проучването през ноември (приложено копие) са Opodo.com, който начислява на клиентите €60 за "такса за анулиране" на полет, когато оправданите анулации на Ryanair се начисляват с нулева такса. Според Ryanair сайта Lastminute.com начислява на клиентите си такса от €23 за запазено място, което струва само 5,50 евро на официалния Ryanair.com, eDreams.com събира такса за смяна на полет до 60 евро върху таксата за смяна на Ryanair, но най-голямата надценка от всички е тази на Kiwi.com, начисляваща 24,40 евро за разервирана седалка.

Снимка 646085

Източник: Ryanair

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О"Лиъри каза:

"Нашето ноемврийско проучване продължава да разкрива измамите и надценките на тези OTA пирати. Не само те незаконно крадат уебсайта на Ryanair в акт на дигитално пиратство, но тези пирати след това използват тази незаконно придобита информация, за да измамят нищо неподозиращите потребители с такси за услуги, които се предоставят от Ryanair безплатно, или масово надвишават таксите за услугите на Ryanair".

Борба за пазарен дял: Нискотарифните Ryanair и Wizz Air се фокусират върху Източна Европа и Полша

Борба за пазарен дял: Нискотарифните Ryanair и Wizz Air се фокусират върху Източна Европа и Полша

Новите самолети ще стимулират експанзията и за двете авиокомпании