Печалбата на Royal Dutch Shell падна до най-ниското си ниво от поне две десетилетия насам, предава Reuters. Показвайки увереност за бъдещето си, петролният гигант повиши с 4% дивидента, а акциите ѝ отвориха в зелена територия в Лондон.

Коригираната печалба на Shell за 2020 г. спада със 71% до $4,85 млрд. — най-ниската от поне 2000 г. насам, по данни на агенцията. През последните три месеца на годината тя намалява с 87% спрямо година по-рано до $393 млн. заради по-ниските цени на втечнения природен газ, по-ниско производство и отслабващ марж в рафинериите. Анализаторите очакваха $597 млн.

Съотношението на дълга към собствения капитал на компанията се покачва през годината, но англо-нидерландският петролен гигант успя да избегне огромните загуби, които конкурентите ѝ отчетоха благодарение на силни резултати от мрежата ѝ от над 45 хил. бензиностанции по света.

Нетният дълг расте с около $2 млрд. през последните три месеца на 2020 г. до общо $75,4 млрд. Съотношението към капитала достига 32,3%.

Компанията е уверена за бъдещето си и заяви, че ще повиши дивидента за първото тримесечие на 2021 г. с 4%. Това е второто увеличение, след като компанията го намали с две трети през първите три месеца на 2020 г. в отговор на пандемията — първото свиване на плащането от Втората световна война.

Новото черно злато? На какво залагат петролните гиганти днес

Новото черно злато? На какво залагат петролните гиганти днес

Пандемията показа един възможен път пред тях

OPEC+ чака възстановяване

В четвъртък барел петрол от сорта Брент се търгуваше срещу $58,86. Цените на черното злато се възстановяват от началото на годината, като се покачват с почти 14%, достигайки най-високото си ниво от януари 2020 г., благодарение на намалението на добива и имунизацията.

В сряда OPEC и външните партньори на организацията запазиха политика си за добив. Енергийният алианс заяви, че е "оптимистично" настроен за възстановяване през 2021 г.

Петролът е най-скъп от година и продължава да расте

Петролът е най-скъп от година и продължава да расте

Сутринта Brent се търгува по $58,88, а WTI - по $56,12 за барел