Участниците на провеждащият се в Женева международен салон за часовникарско изкуство SIHH са принудени да намаляват цените на скъпите си изделия на фона общия спад в продажбите на швейцарски часовници.

Ако преди средната начална цена на представените на салона модели бе 9,3 хиляди евро, сега могат да се намерят часовници от висок клас и за 930 евро, съобщава френският телевизионен канал BFM TV.

Така например изделия от престижни марки като Baume & Mercier и Mont Blanc показват в рамките на салона часовници за под 1000 евро, може да се видят луксозни Reverso 5,6 хиляди евро и Girard-Perregaux за 8,3 хиляди евро.

"Безпрецедентно понижение...Големите швейцарски марки сега превключват към производство на т.нар. достъпни часовници в луксозния сегмент. Пускат на пазара проверени, имащи популярност модели, като предпочитат да ги изработват от стомна, което доста поевтинява изделията", коментират от BFM TV, цитиран от RNS.

Швейцарските часовникари са в най-тежкия си период след "кварцовата криза"

Швейцарските часовникари са в най-тежкия си период след "кварцовата криза"

Износът спада вече 15 месеца поред

По данни на Deloitte, през второто тримесечие на м.г. експортът на швейцарски часовници е на най-ниско от 2011 година ниво, спадайки с 54 процента.

27-мият часовникарски салон в Женева се смята за едно от най-престижните браншови изложби в света. Той бе открит на 16 януари и ще продължи до 20 януари, като тази година на салона се представят 30 известни швейцарски марки.