Обемът на експорта на швейцарски часовници в парично изражение продължава да се понижава вече 15 месеца на фона на поскъпването на франка и намаляващото им търсене в Китай.

През септември износът на тази емблематична швейцарска стока се е свил с 5,7% на годишна основа — до 1,71 млрд. долара, съобщава Федерацията на швейцарската часовникарска промишленост (FH).

"Обемите на експорта падат, признаци на възстановяване не се забелязват" цитира Bloomberg анализатора на Mirabaud Securities, Алесандро Миглиорини.

Швейцарската часовникарска индустрия преживява най-тежкия си период от времето на т.нар. "кварцова криза" през 70-те и 80-те години на миналия век. Тогава появата на часовници с батерии постави под заплаха класическите механични механизми, отбелязват наблюдатели.

САЩ стана основен пазар за износа на швейцарските часовници вече втори месец през тази година. Доставките на американския пазар са нараснали през септември с 4,7% в сравнение с аналогичния месец на 2015 година.

На обратния полюс е износът за Хонконг - максимален за последните 20 месеца спад от 39,6%, а този пазар бе лидер по продажба на швейцарски часовници в продължение на 20 години.

Експортът за Япония отново расте след 6-месечен спад, но износът за Италия, Германия и Франция значително се е съкратил, се вижда от отчета на FH, цитиран от rns.online.