Чешкият автомобилен производител Skoda, част от групата на Volkswagen, възнамерява да спре за една седмица работата на два завода, разположени в страната, поради дефицита на чипове.

Компанията заяви, че заводите в Млада Болеслав и Квасини ще бъдат спрени през 39-тата календарна седмица (от 27 септември до 3 октомври), което ще доведе до забавяне на доставката на някои превозни средства до клиентите.

Intel ще инвестира $95 милиарда за производство на чипове в Европа

Intel ще инвестира $95 милиарда за производство на чипове в Европа

Компанията очаква пазарът на автомобилни чипове да се удвои до края на десетилетието

В тях са заети около 34 хиляди работници и служители. По време на престоя служителите на предприятията ще получават 85% от месечните доходи, включително бонуси.

Отбелязва се, че поради липсата на електронни компоненти, компанията преживява най -трудните периоди през последните 30 години от влизането си в международния концерн Volkswagen.

Кои автомобилни компании губят най-много от недостига на чипове?

Кои автомобилни компании губят най-много от недостига на чипове?

Глобалното производството се свива със 7-9 млн. автомобила поради тази причина

"Неотдавнашните огнища на COVID-19 в Азия, като в Малайзия, например, принуждават производителите на полупроводници да затворят отново фабрики. Това доведе до корекции в цялата индустрия в производството на превозни средства и повлия също на Skoda", заявиха от компанията.

"Очакваме обаче, че производството на полупроводници постепенно ще се увеличи отново през четвъртото тримесечие. В резултат на това очакваме общото състояние на предлагането да се подобри до края на годината", цитира съобщението на автопроизводителя Dow Jones.

Къде кризата с чипове доведе до най-големия спад в производството на автомобили от 65 години?

Къде кризата с чипове доведе до най-големия спад в производството на автомобили от 65 години?

Производителите трябваше да се справят с двойно предизвикателство: самоизолирани заради Covid-19 работници и недостиг на полупроводници

Освен на Skoda, страната има предпирятия на други автомобилни компании - южнокорейската Hyundai Motor и японската Toyota Motor . Японската компания, поради глобалния проблем с чиповете, вече обяви намаляване на производството през септември почти наполовина - от 900 хиляди на 500 хиляди автомобила.