Това лято производството на автомобили във Великобритания спадна до най-ниското си ниво от 65 години насам, съобщава Sky News. През месец юли тази година нивото на произведените автомобили е като това от 1956-а година, показват данни на индустрията. Причините са глобалният недостиг на чипове и наложителната самоизолация намного работници заради Covid-19.

Едва 53 438 превозни средства са новопроизведени във Великобритания, което е спад с 37,6% спрямо миналата година, обявиха от Асоциацията на автомобилните производители и търговци (SMMT). Rolls-Royce Motor Cars, Vauxhall и Nissan са сред най-засегнатите от продължаващата криза, която се отразява на производителите на продукти от Apple до Toyota. 

Кои автомобилни компании губят най-много от недостига на чипове?

Кои автомобилни компании губят най-много от недостига на чипове?

Глобалното производството се свива със 7-9 млн. автомобила поради тази причина

От SMMT заявиха, че недостигът на чипове не показва признаци на отслабване. Търговският орган подчертава въздействието на недостига вече няколко месеца, тъй като индустрията се бори да се възстанови от спада миналата година, когато потиснатото търсене, причинено от пандемията, намали производството до най-ниското ниво от 1984-а година насам.

Главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоуз коментира продължаващата криза така:

"Тези цифри разкриват изключително тежките условия, с които британските производители на автомобили продължават да се сблъскват. Призоваваме правителството за намаляване на енергийните такси и бизнес лихвите за подкрепа на сектора".

Една четвърт (26%) от превозните средства, които са били произведени през юли във Великобритания са електрически, с батерии или хиридни, което е абсолютен рекорд.

От най-големия автомобилен производител в света - Toyota, разкриха миналия месец, че ще намалят производството с 40%, заради недостига на чипове. Намаляване на обема обявиха още от Nissan, Honda, Ford, Volkswagen и най-големият британски производител на автомобили - Jaguar Land Rover.

От компанията наскопро предупредиха, че проблемът ще се влоши през следващите месеци и вероятно ще продължи до края на годината и след това. Недостигът на полупроводници може да доведе до обеми на производството за периода юли-септември, които са с 50% по-ниски от планираното.

Как Tesla преодолява глобалния недостиг на чипове?

Как Tesla преодолява глобалния недостиг на чипове?

Един от най-силно засегнатите сектори от недостига е автомобилната индустрия