Километрични опашки и денонощно чакане пред магазините по цял свят белязаха пускането на последния модел iPhone през миналата година. Изглежда обаче новата година няма да е толкова успешна за Apple и от компанията ще се опитат да предприемат мерки, за да минимизират евентуалните проблеми.

Анализатори очакват технологичният гигант да ореже производството на iPhone 6s и iPhone 6s Plus с около 30% през първото тримесечие на 2016 г., пише Reuters. Причината за подобно действие са притесненията относно доставките на Apple за Азия.

Проблемите на китайския фондов пазар удариха и акциите на американската компания, като те се свиха с 2,5%. От април 2015 г. насам ценните книжа изгубиха около една четвърт от своята стойност, заради забавения износ за Тихоокеанския регион.

Междувременно конкурентът на Apple на пазара на смартфони – Huawei, продължава да жъне успехи. От китайския гигант обявиха, че през изминалата година приходите им са скочили със 70 на сто до над 20 милиарда долара в сравнение с 2014 г. благодарение на значителен ръст в продажбите, предава BBC.

В момента компанията е една от най-влиятелните на пазара на „умни” телефони, след Apple и Samsung. От Huawei отчитат, че доставките са нараснали с 44% до 108 милиона броя за 2015 г. За силната година за производителя своя принос даде най-вече ръстът на продажбите в Китай и в Западна Европа.