Руската IT компания Yandex обяви откриването на развоен център в Сърбия, в който ще работят над 800 инженери, пише Еkapija. Te ще разработват най-модерните IT решения, отбелязват от правителството на Сърбия.

Yandex е "руският Google"

Освен че е водеща търсачка в страната - с пазарен дял от 62% в сравнение с 37% на Google - тя предлага 90 услуги, които доминират голяма част от дигиталния свят на Русия, включително имейл продукт и приложение за такси.

На срещата между премиера на Сърбия Ана Бърнабич и делегацията на Yandex, водена от ръководителя на отдела за международна политика Максим Козлов, било договорено да продължат дискусиите и да се подобри сътрудничеството в областта на образованието, като се има предвид, че тази компания, в допълнение към създаването на софтуер, работи и в областта на IT образованието.

Българската Мегаинвест Холд изгражда производствен комплекс върху 6200 кв. м край Димитровград през пролетта

Български инвеститор изгражда производствен комплекс върху 6200 кв. м край Димитровград през пролетта

В момента новият инвеститор е в процедура по създаване на безмитна зона

Бърнабич заяви, че правителството е отворено за сътрудничество и е готово да окаже помощ и подкрепа на световни IT компании, които откриха изследователски центрове в Сърбия и наеха IT експерти от цял ​​свят.

Припомняме, че глобалната IT компания Luxoft откри развоен център в Белград и компанията вече има повече от 1000 служители в страната, а както каза при откриването премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, до края на 2023 г. те ще бъдат над 2000. Според уебсайта на правителството на Сърбия 85% от служителите идват от Руската федерация.

Сърбия изгражда нов Студентски град за 48.5 милиона евро

Изграждат наново Студентски град - на 300 километра от софийския

Турско архитектурно студио спечели първа награда от $28 000 на международния конкурс за развитие на комплекса

"Откриването на развойните центрове на Luxoft и на Yandex и наемането на международни IT експерти е силна подкрепа за нашия икономически растеж и създаването на допълнителна стойност", заяви премиерът на Сърбия.