Huawei Technologies иска да набере $1,5 милиарда, за да финансира своите разработки на компоненти и хардуер, очаквайки, че наложените от Съединените американски щати санкции ще останат в сила дълго време, пише Nikkei.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света планира да издаде облигации, като смята за първи път да се обърне само към китайски банки. Досега китайската компания винаги включваше в набирането на средства и поне по една международна институция.

Това ще е и първото набиране на средства за Huawei от влизането на сила в санкциите през май. Вашингтон забрани на китайската компания да купува части и софтуер от американски производители.

Наскоро САЩ даде сигнал, че ще отхлаби ограниченията и ще позволи търговията на стоки, "в случаите, в които няма заплаха за американската национална сигурност", по думите на министъра на търговията Уилбър Рос. Остава неясно кои точно компании ще получат разрешение отново да правят бизнес с Huawei.

САЩ разрешава търговията с Huawei, но само за определени компоненти

САЩ разрешава търговията с Huawei, но само за определени компоненти

Ще се допуска само износ, който не застрашава националната сигурност

Главният изпълнителен директор на Huawei Рен Жънфей заяви в средата на миналия месец, че очаква американските санкции да струват на компанията около $30 милиарда приходи през 2019 и 2020 г. Компанията възнамерва "да остане на повърхността" през следващите две години, а самият Рен очаква възстановяване през 2021 г.

Защитните мерки на Huawei включват разбработването на нова операционна система, която да замени Android. Според множество китайски медии, повече подробности за нея ще научим още следващия месец, а Huawei планира да я пусне още през есента. Тази информация обаче все още не е потвърдена.

Доклад: Ключови служители на Huawei са работели с китайското разузнаване

Доклад: Ключови служители на Huawei са работели с китайското разузнаване

Част от тях могат да бъдат свързани с конкретни случаи на хакерска дейност или индустриален шпионаж срещу западни компании

Намирането и разработването на алтернативи за всички компоненти, които Huawei си купува готови от над 1 200 американски компании, ще бъде сложно. Неамериканските компании също попадат под ограниченията, ако продуктите, които продават, имат определено съдържание на американски суровини.

Това може да засегне опитите на Huawei да създаде собствени компоненти. Например дъщерната ѝ компания HiSilicon работи с британската Arm Holdings. Но тъй като дизайните на Arm включват американска технология, те също попадат под санкциите.

Шефът на Verizon: Индустрията може да се справя добре и без Huawei

Вторият най-голям телеком в САЩ: Индустрията може да се справя добре и без Huawei

Ханс Вестберг посочва, че ръководената от него компания работи с европейски партньори