Ключови служители на средно ниво в Huawei имат връзки с китайската Народна освободителна армия, показва съвместно изследване на Кристофър Болдинг, асоцииран професор във Fulbright University Vietnam и лондонския тинк-танк Henry Jackson Society. Те са проучили автобиографиите на служители на китайската технологична компания, изтегли в интернет от незащитени бази данни и от интернет страници на компании, които се занимават с подбор на персонал.

Резултатите показват, че ключови служители на технически позиции са свързани със събиране на разузнавателни данни и други военни дейности. Някои служители могат да бъдат свързани "с конкретни случаи на хакване или индустриален шпионаж срещу западни компании", се казва още в доклада.

Huawei стимулирала кражбата на технологии от конкуренти с бонуси за служителите

Huawei стимулирала кражбата на технологии от конкуренти с бонуси за служителите

Разкритието е част от материалите, събрани от Министерство на правосъдието на САЩ

Едно от CV-тата показва служител, който едновременно е работил за Huawei, и за военен университет, чийто принципал е армията. Друг е бил представител на правителствена агенция, отговорна за шпионаж и контраразузнаване, докато в същото време е бил нает и в Huawei.

Отговорът на Huawei

Болдинг цитира три автобиографии, които са редактирани, за да защитят личните данни на служителите. Huawei заяви, че не е успяла да потвърди достоверността на тези автобиографии и затова "не може да потвърди истинността на цялата информация, публикувана онлайн".

"Huawei поддържа стриктна политика при наемането на кандидати, които са работили за правителството или армията. По време на процеса по наемане, тези кандидати трябва да представят документи, че са прекратили отношенията си с армията или правителството", казва компанията в изявление.

Преди две седмици Bloomberg съобщи, позовавайки се на официални документи, че редица служители на Huawei са сътрудничили на китайската армия по съвместни проекти. Компанията отрече да има такава информация.

Сътрудничи ли си Huawei с китайската Народна освободителна армия?
Обновена

Сътрудничи ли си Huawei с китайската Народна освободителна армия?

Служители на компанията са работили по поне 10 общи проекта, но гигантът отрича