Докато американските и европейските компании са все по-притеснени от опитите на китайските им конкуренти да се сдобият с интелектуалната им собственост, всички очи са вперени в Huawei Technologies, която американското правителство наскоро обвини в кражба на търговски тайни. Нов обширен материал на специализираното издание The Information хвърля светлина върху тактиките на Huawei, насочени най-вече към Apple.

Да вземем за пример опитите на Huawei да копира популярна функция на новия смартчасовник на Apple.

Apple Watch има сензор, който мери сърдечния ритъм. Той работи толкова добре, че получи одобрение от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ. В същото време смартчасовникът на Huawei не се радва на особена популярност.

Вашингтон натиска Източна Европа да се откаже от Huawei

Вашингтон натиска Източна Европа да се откаже от Huawei

САЩ използва визити на висши държавни служители, за да затегне клопката около компанията

През ноември инженер на Huawei, който е бил в екипа за разработка на часовника, достигнал до доставчик, който помага на Apple за изработката на сензора на Apple Watch. Инженерът успял да постигне среща с обещанието, че ще предложи солиден договор за производство. По време на разговора той опитал да научи детайли за начина, по който се произвежда Apple Watch, разказва мениджър в компанията-доставчик, който остава анонимен заради споразумение между производителя и Apple.

След неуспеха, Huawei не се свързали повече с компанията във връзка с обещаната сделка.

Досега за този случай не бе съобщавано, но той хвърля ясна светлина върху съмнителните тактики на Huawei, за които бивши и настоящи служители казват, че са честа практика, особено в Китай.

"При провеждането на проучване и разработка, служителите на Huawei трябва да търсят и използват публична информация и да уважават интелектуалната собственост на трети страни, както гласи вътрешният ни правилник", гласи отговорът на Huawei, потърсени за коментар. Apple не коментира.

От документи на Министерство на правосъдието на САЩ пък става ясно, че Huawei дава бонуси на служителите, които успяват да се доберат до конфиденциална търговска информация от конкуренти. Сумите нараствали според ценността на информацията. Служителите са окуражавани да публикуват наученото на вътрешен уеб сайт.

Щатите с нов удар срещу Huawei: Компанията нарушавала санкциите срещу Иран

Щатите с нов удар срещу Huawei: Компанията нарушавала санкциите срещу Иран

Американското министерство на правосъдието завежда две дела срещу технологичния лидер

Huawei е сред основните точки в търговски спор между двете най-големия икономики и обвиненията на американските власти, че Китай краде технология от конкурентите си. През януари американското съдебно министерство съобщи за обвинение срещу Huawei за кражба на тайни от мобилния оператор T-Mobile USA. Други компании, като Cisco Systems and Motorola, също вече търсят правата си в съда по подобни случаи. По-рано този месец Akhan Semiconductor съобщи, че работи с властите по федерално разследване относно кражба на технология от Huawei. Според жалбата, китайската компания е обещала бизнес партньорство и след като е получила примерен продукт, го е разглобила и изучила.

Huawei е подозирана още, че е копирала конектор, разработен от Apple през 2016 г. и по-късно използван в MacBook Pro. Подобен компонент, изработен от 13 отделни части, сглобени по същия начин, по-късно се появи в MateBook Pro на Huawei. След неколкократни откази от производители, които разпознават, че частта е изкопирана от Apple и отказват да я произведат, Huawei намира компанията, която е готова да изпълни поръчката.

Изданието посочва още, че Huawei се е опитвала да научи информация за продуктите на Apple от бивши служителите, които са работили по веригата за доставки.