Съединените щати официално подадоха обвинение срещу китайската Huawei, създавайки допълнително напрежение в борбата срещу технологичния производител и добавяйки съмнения към възможността за постигане на споразумение между Вашингтон и Пекин.

Американското министерство на правосъдието обвинява компанията и нейния главен финансов директор - арестуваната в Канада Менг Уанджоу, в нарушаване на санкциите на Щатите срещу Иран. Според институцията Huawei е развивала съвместно дейности с Техеран чрез дъщерни дружества, пише Reuters.

В друго заведено дело срещу най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света от Huawei са откраднали технология, свързана с роботиката, от американската T-Mobile. От Huawei твърдят, че споровете с дружеството са били уредени през 2017 година.

Менг, която е дъщеря на основателя на китайския гигант, беше арестувана във Ванкувър на 1 декември. В отговор Китай задържа двама канадски граждани заради съмнения, че те застрашават националната сигурност.

"Днес обявихме, че ще повдигнем обвинение срещу телекомуникационния гигант Huawei и неговите сътрудници за две дузини предполагаеми престъпления", посочва в изявление представител на американското министерство на правосъдието, цитиран от CNN Business.

"Китай трябва да държи гражданите си и китайските компании отговорни за неспазването на закона", допълва той.

САЩ с нов удар срещу Huawei: Документи свързват компанията с фирми в Иран и Сирия

САЩ с нов удар срещу Huawei: Документи свързват компанията с фирми в Иран и Сирия

Информацията от тях може да повлияе на хода на делото срещу финансовия директор на китайския гигант

В началото на месеца бяха представени документи, които свързват името на китайската компания с такива от Иран и Сирия. Едното от дружествата търгува с оборудване на китайския производител и е базирано в Техеран. Другата фирма е собственик на първата - холдингово дружество, регистрирано на остров Мавриций.

Американските власти твърдят, че финансовият директор на Huawei Мен Уанджоу е свързана с измами на международни банки, които са били подведени да извършват клирингови сделки с Иран чрез двете компании. Мен е обвинявана, че е подвела финансовите институции, че въпросните две дружества не са свързани с Huawei.

Според информацията, представена тогава, именно китайският лидер е поддържал и контролирал двете компании - Skycom Tech Co и Canicula Holdings.

Междувременно специалисти от германската Deutsche Telekom предупреждават, че Европа ще изостане зад САЩ и Китай в състезанието с въвеждането на новото поколение безжични мрежи, ако правителствата на Стария континент откажат да работят с предлаганото от Huawei оборудване, пише Bloomberg.

Премахването на китайската компания от списъка с доставчиците на оборудване за 5G мрежите ще забави преминаването към тях с две години, твърдят експерти от компанията, пожелали анонимност.

Изключването на Huawei може да затрудни въвеждането на 5G технологиите в Европа

Изключването на Huawei може да затрудни въвеждането на 5G технологиите в Европа

За това предупреждава китайски пратеник