Служители на Huawei Technologies Co. са сътрудничили на китайската армия по редица проекти, пише Bloomberg, цитирайки официални документи. Информацията подчертава близките връзки на технологичната компания и военните.

През последното десетилетие служители на Huawei са работили заедно с представители на различни подразделения на Народната освободителна армия по поне 10 проекта от изкуствен интелект до радио комуникации. Те включват и проект с разследващото звено на Централната военна комисия - управляващия орган на армията - за отделяне и класификация на емоции в коментари под интернет видеа, както и инициатива за събиране и анализиране на сателитни снимки и географски координати.

Тези проекти са само част от публично известните, които осветляват как служителите на най-голямата технологична компания са работили заедно с Народната освободителна армия по проекти, които могат да имат и военни приложения. Данните идват от публикувани изследвания от китайски журнали, в които се посочват и имената на служителите.

По-късно от компанията изпратиха становище в отговор на материала, в което се казва, че Huawei няма никакво научноизследователско сътрудничество или партньорство с институции, свързани с Китайската народна освободителна армия. Гигантът казва още, че няма информация за свои служители, които са публикували научноизследователски материали от свое име, нито адаптира научноизследователски продукти за армията.

Вашингтон, която наложи тежка забрана на Huawei, твърди, че компанията е в близки връзки с военните. Основателят Рен Жънфей е бил офицер в армията преди да основе компанията, която през годините е получавала помощ от правителството. Той е член и на комунистическата партия. През януари Рен заяви, че Huawei няма общи проекти с армията.

Bloomberg посочва, че това най-вероятно не са всички проекти, по които служители на Huawei са работили с Народната освободителна армия, тъй като по-чувствителните проекти едва ли са достигнали интернет пространството.

Щатските технологични гиганти възстановяват част от доставките за Huawei

Щатските технологични гиганти възстановяват част от доставките за Huawei

Американските компании намериха вратичка в закона - но само за някои части