Българската компания Dronamics и Пощенската служба на Гърция - Hellenic Post (ELTA) обявиха споразумение, което трябва да доведе до първите пощенски доставки с товарни безпилотни дронове в южната ни съседка. Новината идва, след като през октомври родният стартъп подписа споразумение за доставки с Emirates Post Group.

Сътрудничеството има за цел да доведе до разнасяне на пощенски пратки в Дубай, Абу Даби и други емирства.

Гръцка инвазия

Dronamics е първата в света карго-дрон авиокомпания с лиценз да оперира в Европа. Компанията, която проектира, разработва и експлоатира товарни дронове, ще предоставя доставки на средни разстояния на националната пощенска служба на Гърция.

Снимка 628444

Източник: Dronamics

Първоначалните маршрути ще са вътрешни, свързващи континенталната част на страната с островите, като двете компании проучват и възможности за международно сътрудничество, което да свързва Атина с ключови европейски градове.

ELTA има над 190-годишна история и разполага с приблизително 1100 сервизни пункта в цялата страна. Нейните стратегически цели включват приемането на иновативни решения и устойчиво развитие, което я прави ранен потребител на предлаганите от Дронамикс доставки с товарни дронове.

Гърция е стартовият пазар за търговски операции на Dronamics, които се очаква да започнат в началото на следващата година. Товарната авиокомпания с дронове се фокусира върху установяването на доставки в същия ден, свързващи столицата Атина с индустриалната северна част на страната, както и с островите на юг.

Българската Dronamics и Emirates Post Group със споразумение за доставки в ОАЕ и Персийския залив

Българската Dronamics скоро може да разнася пощенски пратки в Дубай, Абу Даби и други емирства

Пощенската служба ще тества безпилотни доставки с товарните дронове

Генерален агент по продажбите на българската компания за Гърция е Golden Cargo - доставчик на първокласни логистични, товаро-разтоварни и складови услуги.

Dronamics може да предложи доставки, които са до 80% по-бързи, 50% по-евтини и с 60% по-нисък разход на въглеродни емисии, в сравнение с традиционния транспорт, правейки ги особено подходящи за неотложни такива, като пощенски пратки и пакети.

Снимка 638972

Източник: iStock

Нейният дистанционно управляван самолет, Черния Лебед (the Black Swan) се нуждае само от 400 метра за кацане и излитане, подходящо решение за достигане до отдалечени и слабо обслужвани райони, където традиционната летищна инфраструктура липсва или е слабо развита.

В Гърция има над 300 населени острова, чиито общности могат да се възползват от по-бързо, по-евтино и екологично решение за въздушни товари.

"Много сме развълнувани от партньорството с Hellenic Post - организация, известна с историческото си наследство и впечатляващия си обхват. Мисията на Дронамикс, е да направи възможни доставки в същия ден, за всички и навсякъде, а обединяването на усилията с ELTA ни помага да напреднем в постигането на тази цел. Това сътрудничество е ключова стъпка към преодоляването на разстоянията и превръщането на навременните доставки в достъпни за всички", коментира Свилен Рангелов - съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics.

Българската Dronamics дава възможност на голям набор от хора да станат акционери в компанията

Българската Dronamics дава възможност на голям набор от хора да станат акционери в компанията

Целта ѝ е до края на годината да транспортира товари с безпилотни самолети

"Партньорството между Hellenic Post и Дронамикс е важна инициатива, която ще промени картата на гръцкия дългообхватен куриерски пазар. Заедно с Dronamics ще предоставяме услуги в цяла Гърция по-бързо, по-далеч и по по-екологичен начин. Това партньорство е повратна точка в нашата реорганизация, тъй като обобщава нашето мото за бъдещето: "Достигаме навсякъде, по-добре", заяви от своя страна Григорис Скликас - главен изпълнителен директор на Hellenic Post.

Секторът на пощенските и колетни пратки се превръща в един от първите потребители на бързата, достъпна и екологична технология с товарни дронове разработена от Дронамикс. Миналия месец Дронамикс обяви споразумение с Emirates Post Group, националната пощенска служба в ОАЕ.

Сделката с ОАЕ

Условията на сделката с Пощенската служба на Обединените арабски емирства - Emirates Post Group (EPG), предвиждат EPG да проучи и тества услуга с карго дрон на Dronamics за експерсни доставки на средни и далечни разстояния.

Двете компании ще си сътрудничат за разработването на цялостна мрежа за доставка на товари с дронове в ОАЕ и другите държави от Персийския залив.

При успех на проекта EPG възнамерява да интегрира новаторската технология в своята логистична мрежа и да осигури достъп до нея и за по-широката логистична индустрия. Освен това, Пощенската служба на ОАЕ възнамерява да участва в създаването на бъдещото съвместно предприятие с Dronamics, за да подпомогне разширяването на съвместните операции с карго дронове в региона.

Свилен Рангелов: Основният хъб за развитието на Dronamics остава в България

Свилен Рангелов: Основният хъб за развитието на Dronamics остава в България

Товарните дронове са не просто бързо и изгодно решение, но и шанс за отдалечените райони, коментира изпълнителният директор на компанията