Стана ясно, че компанията, управляваща петролопровода Colonial, който е най-дългият в САЩ, е платила откуп от 5 млн. долара, за да може системите ѝ да бъдат отключени от вируса, с който тя беше атакувана. Сега наред е следващата голяма компания по веригата.

Utility Trailer Manufacturing е един от най-големите производители на ремаркета за тирове в САЩ и също беше ударена от рансъмуеър вирус, предаде Zero Hedge. В атаката са били откраднати личните данни на много служители.

Базираната в Калифорния компания заяви, че е "претърпяла киберсъбитие", което временно е нарушило някои системи. Компанията разкри инцидента, след като хакер групата Clop пусна в тъмната мрежа 5 гигабайта данни на компанията.

"След откриването Utility незабавно реагира, за да осигури защитата на своите системи, и започна разследване на естеството и обхвата на събитието", се казва в изявление на самата компания. "Работим денонощно с помощта на независими съдебни компютърни специалисти, за да разследваме пълния характер и обхват на атаката и да върнем спрените системите обратно в производството."

Засега не се посочва кога е осъществена атаката и дали е повлияла на операциите. Компанията също така не разкрива степента на компрометираните данни.

Данните, качени в тъмната мрежа от Clop, които не са достъпни чрез стандартните уеб браузъри, включват обширно количество чувствителни лични данни за служителите, включително ведомости за заплати и информация за човешките ресурси.

"Utility третира отговорността си да защитава информацията и данните на клиентите, клиентите и служителите като изключителен приоритет", казаха от компанията.

Тя не е единствената жертва на Clop. По-рано и железопътния оператор CSX и дистрибутора на горива Parkland бяха ударени от ренсъмуеър атака. Подобни хакерски групи обикновено качват откраднатите данни онлайн, след като жертвите им откажат да платят искания откуп.