Балканската телекомуникационна и медийна компания United Group обмисля да подмени част или цялото оборудване на Huawei от инфраструктурата си, като така да изпълни препоръките на правителството на Съединените американски щати, пише Reuters. United, собственост на BC Partners, притежава Vivacom, като освен това работи в Хърватия, Словения, Гърция и Сърбия.

Европейските правителства затегнаха правилата относно използването на китайско 5G оборудване в мрежите след натиск от Вашингтон. САЩ твърдят, че Huawei представлява риск за националната сигурност. Традиционно, множество мобилни оператори в Източна и Югоизточна Европа използват оборудване от Huawei, тъй като то е по-евтино от това на Nokia и Ericsson.

"Смятам, че едно постепенно и премерено преминаване към нещо, което е одобрено от САЩ, е правилният подход, и това е планът, който обсъждаме", казва пред агенцията Никос Статопулос, председател на United Group.

Подобна подмяна обичайно означава премахване на настоящото оборудване, което отнема време и пари. "Не можем да игнорираме техните желания, но в един идеален свят би трябвало да получим и финансова помощ [от правителствата] за преминаване към нова инфраструктура, тъй като ще ни струва милиони долари", казва той.

Делът на Huawei в приходите от телекомуникационно оборудване по света, с изключение на Китай, намалява с 2 процентни пункта през 2020 г. до около 20%, според Dell'Oro Group. Китайската компания остава на трето място след Ericsson и Nokia, които успяха да повишат пазарния си дял през миналата година.

"През изминалите години имахме добри бизнес отношения с United Group и се надявам това да остане така", казва говорител на Huawei. Компанията отрича оборудването ѝ да представлява риск за националната сигурност на западните държави, както и за връзка с китайската армия.

United Group, която през последните месеци купи Vivacom, "Нова телевизия", Net1 и други по-малки доставчици, ще продължи придобиванията в опит да расте по-бързо, казва още Статопулос.

Засега BC Partners няма конкретни планове за изход от инвестицията, но първично публично предлагане е възможен вариант.

Huawei загуби първа позиция и в роден Китай

Huawei загуби първа позиция и в роден Китай

Компанията пада до трето място по продажби