Societe Generale, която се стреми да възстанови растежа и рентабилността, ще съкрати 900 служители във Франция и ще поеме 570 млн. евро допълнителни разноски.

Съкращенията са в банковия бизнес на дребно, което което може да струва около 400 млн. евро, твърди в изявление Societe Generale. Това е допълнение към 2550 работни позиции, които кредиторът по-рано обяви, че ще премахне.

Плановете на банката са "по-консервативни от очакваното, с по-високи ценови синергии и по-нисък ръст на приходите, което означава, че управлението е по-малко зависимо от цикъла, за да постигне целите си", казва Максенс Льо Гувельо, анализатор в Jefferies в Лондон.

Неочакваните разходи бяха обявени точно преди изпълнителният директор Фредерик Удеа да представи пред инвеститорите третия набор от финансови цели след глобалната финансова криза.

Удеа твърди, че тласъкът в технологичните инвестиции и мобилното банкиране ще увеличи приходите и рентабилността на банката. Новите цели предвиждат прогресивен ръст на дивидентите и подобрена рентабилност при "стриктно управлявани" пазарни рискове.

Societe Generale с 15% спад на печалбата, подготвя се за съдебни битки в САЩ

Societe Generale с 15% спад на печалбата, подготвя се за съдебни битки в САЩ

Компанията очаква добри икономически перспективи в бъдеще

Акциите на банката са спаднаха със 7.4% през тази година, а пазарната й стойност е около 35 млрд. евро.

"В един европейски банков сектор, подложен на радикални индустриални промени, групата е готова да влезе в нова фаза на своето развитие и трансформация", каза 54-годишният Удеа.

Новите цели на Societe Generale са да генерира 3.6 млрд. евро допълнителни приходи през следващите 3 години, като даде приоритет на ключовите клиенти. Освен това планира да закрие или продаде някои части от бизнеса си и да намали с около 15% своята мрежа от банкови клонове във Франция.