SoftBank Group Corp. отчете в сряда тримесечна загуба, която надхвърля очакванията на анализаторите. Инвестиционният гигант от Страната на изгряващото слънце понесе тежък удари заради спад в оценките на някои от най-големите ѝ залози, като WeWork и Uber Technologies, пише Reuters.

Дружеството отчете оперативна загуба от 704 милиарда йени ($6,46 милиарда) през трите месеца до края на септември. През същия период на миналата година SoftBank записа печалба от 706 милиарда йени. Анализаторите прогнозираха загуба от 48 милиарда йени.

Това е първата тримесечна загуба на групата от 14 години и тя хвърля съмнение върху рискованата стратегия, която основателят Масайоши Сон пое и която включва наливането на средства в губещи стартиращи компании. Той стартира и втори инвестиционен фонд.

Конгломератът съобщи, че Vision Fund записва нереализирана загуба от 537,9 милиарда йени за първите шест месеца заради спада на оценките на технологични компании като WeWork и Uber.

WeWork се нуждаеше от спасение - но съоснователят ѝ си тръгва милиардер

WeWork се нуждаеше от спасение - но съоснователят ѝ си тръгва милиардер

Той е подписал продажба на акции със SoftBank

Фондът е инвестирал $70,7 милиарда в 88 компании към края на септември. Тези инвестиции сега струват $77,6 милиарда.

Миналият месец SoftBank бе принудена да похарчи над $10 милиарда, за да спаси стартъпа WeWork, чийто опит за излизане на борсата бе провален. Тъй като инвеститорите все повече внимават дали начертаната пътека към печалбата на стартъпите няма да се окаже задънена улица, изкарването им на борсата е все по-трудно. А това е най-важната стъпка в отключването на свеж капитал за SoftBank.

Uber се надява да излезе на печалба през 2021

Uber се надява да излезе на печалба през 2021

След нова загуба от $1,2 милиарда през последните три месеца