Акциите на Sony Group Corporation изтриха 12,8 процента от стойността си в сряда, след като стана ясно, че Microsoft ще придобие Activision Blizzard в сделка за приблизително $75 милиарда — най-голямата в технологичния свят досега. Последващата разпродажба изтри $20 милиарда от пазарната капитализация на Sony, производител на популярната игрова конзола PlayStation. Това бе най-големият спад от октомври 2008 г.

Пред Bloomberg анализаторът от Morningstar Research Казунори Ито посочи, че "поевтиняващите акции илюстрират притесненията на инвеститорите, че Sony може да не успее да продължава да побеждава" в сектор, в който потенциалът за печалба се мести от продажбата на устройства към продажбата на игри и услуги.

Досега най-популярните заглавия на разработчика Activision като Call of Duty, Tony Hawk's Pro Skater и Diablo бяха достъпни и за PlayStation, и за Xbox. Инвеститорите обаче изразяват притеснения, че Sony може да загуби достъп до тях — което ще елиминира приходите, които компанията получава от лицензирането им. Възможен и спад в продажбите на конзолите, ако конкурентът предлага по-голямо портфолио от най-популярните игри.

Sony също е придобивала гейм студия в опит да увеличи собствените си заглавия, но е малко вероятно японският конгломерат да може да се конкурира с дебелия портфейл на Microsoft, която притежава $130 млрд. в кеш и еквиваленти.

Засега Microsoft обещава да не ограничава достъпа и досега в подобни ситуации компанията е изпълнявала обещанията си. Например Psychonauts 2 получи PS версия през август 2021 г. — две години след придобиването на разработчика ѝ Double Fine Productions.

Но едва ли желанието на Microsoft да продава игри за конкурентна платформа ще се запази дълго. Месеци след придобиването на ZeniMax Media, производителят на Xbox заяви, че бъдещите версии на игрите на разработчика няма да са достъпни за PlayStation 5.

След изненадващото придобиване, акциите на няколко японски разработчика на видеоигри поскъпнаха — залог на инвеститорите, че Sony ще бъде принудена също да купува.