Приходите на Египет от експлоатацията на Суецкия канал за първото тримесечие на тази година възлизат на около 2,3 милиарда долара, което представлява рекорд на посочения период. Това съобщи ръководителят на администрацията на Суецкия канал Осама Рабия, цитиран от ТАСС.

"Приходите на Суецкия канал за първото тримесечие на тази година са се увеличили с 35% в сравнение със същия период на миналата година и възлизат на около 2,3 милиарда долара", казва Рабия в доклад, представен на президента на страната Абдел Фатах ал-Сиси.

"През този период е регистриран и исторически рекорд за транзита на кораби през Суецкия канал", отбелязва ръководителят на администрацията на съоръжението. По-точно, на 13 март 2023 г., през Суецкия канал в двете посоки са преминали 107 кораба, превозващи общо 6,3 млн. тона различни товари.

Суецкият канал е отворен за корабоплаване през 1869 година. През август 2014 г. започва строителството на паралелен канал с дължина 72 км. Към момента двете посоки на Суецкия канал осигуряват преминаването на около 12% от световния товарен трафик, като това е и един от най-натоварените морски пътища за транспортиране на петрол с танкери.

През Суецкия канал преминават и 8% от корабите, превозващи втечнен природен газ. Годишно през Канала преминават общо до 19 хиляди кораба.

За 2022 г. приходите от експлоатацията на Суецкия канал достигнаха исторически рекорд от близо 8 милиарда долара, което е с 25% повече от приходите за 2021 година.

Суецкият канал с абсолютен рекорд на приходите си

Суецкият канал с абсолютен рекорд на приходите си

Броят на плавателните съдове, преминаващи през канала, се е увеличил с 16%