Приходите на Суецкия канал за фискалната 2021-2022 година (завършваща на 30 юни) достигнаха най-високата си стойност за всички времена - 7 милиарда долара, каза оглавяващият администрацията на канала Осама Рабия.

"Суецкият канал през фискалната година 2021-2022 г. регистрира нови рекорди - преминаващи транзитни товари, чийто нетен тонаж възлиза на 1,32 милиарда тона, и получи годишен приход от 7 милиарда долара, който е най-високият получаван досега", каза ръководителят на администрацията в изявление, цитирано от РИА Новости.

През отчетния период, броят на плавателните съдове, преминаващи през канала, се е увеличил с почти 16% - над 22 000 броя, спрямо 19 000 през предходната фискална година, посочва Рабия.

Нетният тонаж на превозените товари е нараснал с 10,9%, и на този фон приходите на Суецкия канал са скочили с 20,7%, надминавайки рекорда от предходната година от 5,84 милиарда долара.

По думите на Рабия, "Суецкият канал е доказал, че през периоди на глобални кризи е най-бързият, най-краткият и най-надеждният морски път за транзит на стоки и осигуряване на непрекъснати вериги за доставки".

Администрацията на канала от 1 март 2022 г. увеличи транзитните мита за различни видове кораби с 5-10%. През май и юни бяха отчетени рекордни месечни печалби.

Възможната алтернатива на Суецкия канал - Северният морски път

Възможната алтернатива на Суецкия канал - Северният морски път

Затоплянето на климата дава възможности за развитие на Арктика