Австрийската компания Syn Trac започва изграждането на завод за сглобяване на трактори в Западна Румъния, близо до границата с Унгария, съобщава Romania Insider. Инвестиция е за над €400 милиона и ще създаде около 600 работни места. Първият трактор ще бъде гонтов през октомври 2023 година.

Фабриката ще сглобява около 400 трактора годишно, които ще се доставят основно за Източна Европа и Близкия изток.

Собственикът на Syn Trac Стефан Пуц коментира пред румънските медии, че тракторите, сглобявани в новия румънски завод ще бъдат от най-ново и модерно поколение, като ще развиват скорост от 110 км в час.

Продажбите на трактори в България скочиха с над 50 %

Продажбите на трактори в България скочиха с над 50 %

При комбайните също се отбелязва ръст, но е по-скромен - 23 на сто

Все още не е ясно дали България ще бъде сред страните от Източна Европа, които ще закупуват новото румънско производство, но най-вероятно това ще е така. През 2021 година страната ни увеличи с 55 процента закупуването на трактори. 

Миналата година статистиката на аграрното министерство показа увеличение и в регистрацията на нова техника при телескопичните товарачи. Докато за цялата 2020-а те са били 251, то през следващата товарачите са с 228 единици повече. 

През 2019-а, 2020-а и 2021 година Европа буквално бе превзета от руски комбайни и трактори. Износът за Германия е нараснал 4,6 пъти, за Австрия - 4,5 пъти, Чехия - 2,9 пъти, България - 2,1 пъти. руските доставките са били предназначени за 38 държави, като основните клиенти са били страните от ОНД и Европейския съюз, както и Монголия, Африка и Близкия изток.

Прогноза: По-слаба реколта от зърно в България, Румъния и целия ЕС

Прогноза: По-слаба реколта от зърно в България, Румъния и целия ЕС

За производството на царевица през 2022 г. очакванията за по-позитивни