Австралийската компания Lithium Australia оповести, че е започнала да рециклира стари алкални батерии, за да произвежда торове за растения, предаде Kitco. Това се случва чрез дружеството ѝ Envirostream Australia.

"Цинкът и манганът, основни елементи за здравословния растеж на растенията, също се намират в алкалните батерии", казаха от компанията.

Процесът на рециклирането им се случва без химични процеси като киселинното извличане. Неговият "добив" е на микрочастици цинк и манган, които в последствие се използват за производството на смесени торове.

Компанията заяви, че технологията за обработка на Envirostream намалява броя на стъпките, необходими за създаването на тези микроелементи от отработени алкални батерии, и по този начин подобрява устойчивостта на индустрията на батериите.

След успешните резултати от своите полеви изпитания през 2020 г., Envirostream сега предприема разширена програма за полеви изпитания през 2021 г. както в Южна Австралия, така и в Западна Австралия, включително на три обекта, където си сттрудничи със Summit Fertilizers. Тя е водещ доставчик на торове в страната и автор на редица иновации през последните години.