Израел ще трябва да разреши на чужденците да работят в технологичната му индустрия, ако иска да запази растежа й, твърди израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Bloomberg.

"В Силициевата долина го правят: чувате хинди и иврит по улиците", казва Нетаняху на бизнес конференция в Йерусалим.

Дори ако страната привлече периферните общности, като арабските граждани и ултра-ортодоксалните евреи, които твърде рядко работят в тази област, Израел все пак ще трябва да доведе разработчици и инженери от чужбина, за да отговори на търсенето на таланти, твърди премиерът.

Недостигът на ИТ специалисти кара Израел да наема палестинци

Недостигът на ИТ специалисти кара Израел да наема най-нежеланите работници

Икономическата необходимост на Израел и високите заплати в бранша свалят политическите бариери

Технологичният сектор от световна класа е движещата сила зад икономическия растеж на Израел през последните 20 години, но той е изправен пред недостиг на работна ръка, който застрашава възходящата му траектория.

В израелската IT индустрия има 15 300 свободни работни позиции до юли, което е с 28% повече от предходната година, според доклад на Startup Nation Central, организация с нестопанска цел, която следи индустрията.

Поддържането и дори засилването на растежа на израелския технологичен бизнес е от основно значение в стратегията на Нетаняху за укрепване на еврейската държава в регион, където "само силните оцеляват и само силните правят мир", казва той.

Intel инвестира $5 милиарда в бизнеса си в Израел

Intel инвестира $5 милиарда в бизнеса си в Израел

Над $800 млн. от тях ще отидат при местни компании

Успехът на високотехнологичния сектор поражда дипломатически пробиви, включително и с враждебните в миналото арабски държави в Персийския залив, смята премиерът.

В миналото местните стартиращи компании се опитаха да накарат правителството да издава работни визи на чужденците, но усилията им срещнаха съпротива. Междувременно около 1/4 от тези компании наемат работници в чуждестранни офиси, според данните на Startup Nation Central.

"Тъй като търсенето на технологични таланти бързо се увеличава, то не се среща с предлагането на програмисти, учени и инженери, което създава все по-голям недостиг", се казва в доклада.

"Към днешна дата значителни части от индустрията наемат предимно университетски обучени, опитни еврейски кандидати от мъжки пол, което не е дългосрочна устойчива стратегия за развиващ се сектор", отчитат изследователите.