Една от най-големите телекомуникационни компании в света - испанската Telefonica, търси инвеститори за своето подразделение Telefonica Tech, като няколко банки са го оценили на между 2,7 млрд. и 3,5 млрд. евро, пише Telecoms.com, като цитира в. El Confidencial.

Търсенето на решения за киберсигурност, IoT и Big Data расте в световен план, което прави утвърдените имена в IT сектора особено атрактивни. Telefonica Tech показва голям растеж - с 1,33 млрд. евро приходи за първите 9 месеца на 2023 г., което е ръст с 30% на годишна база. 85% от тези пари идват от пазари със силна валута, подчертават от телекома.

Според Banco Santander технологичният бизнес на телекома струва между 3,1 млрд. и 3,5 млрд. евро, посочва изданието. La Caxia и BBVA са дали по-ниска оценка - 2,7 млрд., като според източници на вестника причината е очакването, че Telefonica ще запази контрола над дружеството.

При всички случаи говорим за значително по-добра перспектива в сравнение с първите слухове от октомври, които поставяха на Telefonica Tech цена от 2 млрд. евро.

Telecoms.com отбелязва отсъствието на Morgan Stanley. В началото на годината се появиха информации, че тя е била ангажирана с търсенето на инвеститори, но междувременно банката се оказа и в позицията на консултант на саудитската STC, която придоби 9,9% дял именно в Telefonica.

Официално испанският телеком гигант твърди, че държи на Tech крилото си и очаква то да допринесе за подобряването на финансовите резултати на цялата група през следващите години. В същото време е факт, че Telefonica има дългове, които към края на Q3 са в размер на 26,5 млрд. евро. El Confidencial цитира източници, според които оперативната печалба на Tech за 2023 г. ще е 270 млн. евро.

Според Telecoms.com причината да се търсят инвеститори или даже продажба може да е недостатъчната връзка между технологичния бизнес и основните дейности на Telefonica. През следващите месеци ще стане ясно какво точно планира да прави групата с това свое звено.