"Теленор България" ще повиши цените на абонаментните си планове за частни и бизнес клиенти със средногодишния индекс на потребителските цени за 2021 година. Това се разбира от писмо на главния изпълнителен директор Джейсън Кинг до потребителите, публикувано на страницата на оператора. Предстои Националният статистически институт (НСИ) да публикува информация за инфлацията през изминалата година на 18 януари.

От "Теленор България" прогнозират, че увеличението ще е в размер на около 1 лев.

Компанията оправдава нуждата от увеличение на абонаментите с повишените си разходи. "Например само в сметките за електричество на Теленор отчитаме двуцифрен ръст в проценти. Увеличението на другите ни разходи, включително за пощенски, куриерски услуги, разходи за магазинна мрежа и охрана, достига до 20%", пише Кинг.

Поскъпването на абонаментите, обявено първо от "Теленор България" и "А1 България", а дни по-късно и от Vivacom, е обект на спор (включително и в съда) между компаниите и държавата в лицето на министъра на икономиката Корнелия Нинова.

От изказванията на длъжностите лица досега се разбра, че законът позволява на операторите да увеличават цените на абонаментите си с инфлацията, но само с размера ѝ за една година. А1 и Теленор първоначално планираха да ги индексират спрямо отчетеното повишение на индекса на потребителските цени за 2020 и 2021 г.

Vivacom от своя страна предприеха увеличение с 0,50 лв. за плановете с месечен абонамент под 19,99 лв. и с 1 лв. за тези над тази сума.

Правният спор, свързан със заповедта на Нинова, не обхваща изявеното днес намерение на "Теленор България".

Съдът не спря предварителното изпълнение на заповедта, с която Нинова забрани на операторите да индексират цените

Съдът не спря предварителното изпълнение на заповедта, с която Нинова забрани на операторите да индексират цените

Решението обаче може да бъде обжалвано