Американската Tesla винаги е имала волатилни акции със забележителни скокове в стойността, често последвани от внезапни и болезнени обрати. По традиция спадовете биват предизвикани от неблагоприятни новини или лоши финансови резултати.

Акциите на производителя на електрически коли паднаха с 19% от най-високото им ниво, което активите достигнаха на 23 юни, пише Fortune.

Текущият спад изтри от пазарната капитализация на компанията повече от 12 милиарда долара. А след този спад Tesla вече не може да се похвали, че е най-скъпият автомобилен производител в САЩ.

Ценните книжа на базираната в Калифорния компания спаднаха с 5.6% в четвъртък, като пазарната капитализация на Tesla се сви до 50.7 милиарда долара. Това е спад от нивото 62.99 милиарда долара, което компанията отчиташе преди по-малко от две седмици.

Пазарната оценка на Tesla надминава тази на Ford

Компанията Tesla става по-скъпа от Ford

Пазарната оценка на производителя скача

По-ниската оценка поставя Tesla зад GM, чиято капитализация се оценява в размер на 52.65 милиарда долара. Но пък компанията на Мъск все още стои пред Ford, която е на стойност 44.64 милиарда долара.

Най-големият удар за Tesla дойде след търговията през цялата седмица, при която се отчитаха последователни спадове всеки ден до четвъртък. Това съвпадна с обявяването, че дългоочакваният автомобил за масовия пазар ще започва да се продава в края на месеца.

Доставките обаче ще бъдат ограничени до края на годината - само 30 бройки през юли, 100 през август, може би 1500 през септември, а след това се очаква нарастване до 20 000 през декември, ако всичко върви наред.