Производителят на електрически автомобили Tesla се нуждае от допълнителни 10 милиарда долара до 2020 г., за да продължи да работи, предвижда Goldman Sachs.

"Това ниво на капиталовите транзакции може да се финансира чрез множество възможности, включително издаване на нови облигации, конвертируеми акции и капиталови инструменти.

Милиардерът Сорос пробва да спаси закъсалата Tesla с 35 милиона долара

Милиардерът Сорос пробва да спаси закъсалата Tesla с 35 милиона долара

Негова фирма купи корпоративни облигации на компанията

Tesla има няколко опции да рефинансира дългосрочния дълг и да набере допълнителни средства, което да й позволи да финансира своите цели за растеж", обяснява анализаторът на Goldman Sachs Дейвид Тамберино в съобщение до клиентите.

Макар експертът да е сигурен, че Илън Мъск няма да има проблеми при набавянето на допълнителните средства, финансирането вероятно ще има своята цена.

Илън Мъск изкупи акции на Tesla за $9,85 милиона

Илън Мъск изкупи акции на Tesla за $9,85 милиона

След като се закани на инвеститорите, които залагат срещу автомобилния производител

Издаването на допълнителен дълг би могло да се отрази на кредитния профил на компанията, а издаването на още акции или конвертируеми облигации би разводнило настоящите акционери.

Въпреки прогнозата за допълнителни капиталови изисквания и рейтингa за продажба, даден от Goldman, в началото на май Мъск бе категоричен, че няма да събира нови средства и да повишава капитала на компанията.

Tesla харчи по $6500 в минута

Tesla харчи по $6500 в минута

Компанията няма да оцелее до края на 2018 година, ако не получи свежи средства

Tesla приключи първото тримесечие на 2018 г. с близо 2.7 млрд. долара приходи, което е със 700 млн. долара по-малко от отчетеното в края 2017 г. Предвид огромните разходи, автопроизводителят няма как да продължи работата си без голяма финансова инжекция.

Акциите на Tesla спаднаха с 8% през тази година, като цената им в момента е над 286 долара, давайки на компанията пазарна стойност от 48.6 млрд. долара. Според Тамберино цената им ще се срине с 31% през следващите 6 месеца, достигайки 195 долара.

Мъск планира пълна реорганизация в Tesla

Мъск планира пълна реорганизация в Tesla

Проблемите пред производителя не намаляват