Агресията на Русия срещу Украйна и санкциите срещу Москва нанесоха тежък удар по световната икономика. Но има цели браншове, които сериозно печелят от войната. Кои са печелившите и кои - губещите?

Сред най-големите печеливши от войната в Украйна е оръжейната промишленост. Конфликтът между Русия и Украйна повиши нуждата от сигурност, а оттам нарасна и търсенето на оръжия и военно оборудване. Цените на акциите на техните производители се изстреляха нагоре веднага след началото на войната.

Стойността на акциите скочи

Акциите на компанията "Райнметал" от Дюселдорф вече струват над 200 евро. Стойността им се повиши повече от двойно в сравнение с времето отпреди войната. Предварителните изчисления сочат, че печалбата на компанията през 2022 г. в оръжейния сегмент е нараснала с 20%. Това е "рекордна стойност", признават от компанията, цитирани от АРД. Но според експертите този бранш ще продължи да е печеливш и след войната.

Германското правителство например ще отдели 100 млрд. евро в специални фондове за Бундесвера. През идните години Берлин ще инвестира средно 2% от БВП за отбрана. Оръжейната индустрия очаква това логично да доведе и до нови поръчки. Само "Райнметал" очаква до 3000 допълнителни работни места заради плановете за превъоръжаване на армията.

Енергийните компании също са с рекордни печалби

Енергийните компании също печелят от ситуацията. Цените на петрола и газа рязко се повишиха, отчасти и заради ограничаването на руските доставки. Съответно и печалбите на повечето петролни компании по света рязко нараснаха. За "Ексон Мобайл" 2022 година беше рекордна. Групата увеличи печалбата си със 140% до ниво от 55,7 млрд. щатски долара. Друг енергиен гигант - "Шел" удвои печалбата си.

Снимка 608415

Източник: iStock Images

Браншът на възобновяемите енергийни източници също е в печеливша позиция. Войната демонстрира, че енергийният преход може да е значим не само от екологична, но и от политическа гледна точка. Малко след началото на руската инвазия, цените на акциите на компаниите от този сектор се повишиха. А германското правителство одобри и законопроект, който значително ще ускори експанзията на вятърната енергия.

Студената война 2.0 ще бъде надпревара за чипове, а не за оръжия

Студената война 2.0 ще бъде надпревара за чипове, а не за оръжия

Назрява геополитическо напрежение

Индустрията за ИТ-сигурност е сред печелившите

Друг сектор, който печели от войната, е индустрията за ИТ-сигурност. Войната увеличи рисковете, а кибератаките също се увеличиха. Заради това търсенето на услуги в тази сфера рязко нарасна. Непосредствено след избухването на военния конфликт в Украйна, в рамките на само 48 часа, според списание "Forbes", са били регистрирани с 800% повече кибератаки, за които се смята, че идват от Русия.

Повечето икономически отрасли обаче пострадаха от войната в Украйна. Особено компаниите, които са били активни в Русия или в търговията с Източна Европа, претърпяха значителни загуби, отбелязва АРД. Повишението на цените, затрудненията в доставките и общата несигурност създават проблеми на много сектори и бизнеси.

Сред най-големите губещи са отраслите, интензивно потребяващи енергия - например химическата и фармацевтичната промишленост, както и производството на метали. По-високите цени на енергията затрудниха индустрията. Значително се увеличи и времето за доставки. Германската асоциация на химическата промишленост смята, че и перспективите за 2023 г. остават лоши.

Най-големият химически концерн в света BASF забуксува

Най-големият химически концерн в света забуксува

Високи разходи застрашават конкурентоспособността на компанията

Химическият гигант BASF, например, претърпя милиардни загуби заради войната. Той произвежда енергоемки продукти и бе активен и в Русия. През януари 2023 г. дъщерното дружество на BASF "Винтерсхал Деа" обаче обяви, че се изтегля оттам. Заради отписването на милиарди, BASF излезе на червено.

BASF

Източник: iStock Images

BASF

Гастрономията и търговията на дребно страдат

Сред големите губещи са хотелиерството и ресторантьорството, които вече пострадаха заради пандемията. Повишението на цените на енергията доведе до значително поскъпване на храните, което намали търсенето. И търговията на дребно бе ударена от намаляващото търсене.

Цялостният извод е, че войната е довела до забавяне на икономиката. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че през 2023 г. над една трета от световната икономика ще се свие. Според МВФ икономическият растеж в САЩ, Европейския съюз и Китай ще бъде в застой.