Най-старата туристическа компания в света, Thomas Cook, се срина в понеделник, оставяйки в чужбина стотици хиляди почиващи и предизвиквайки най-голямата операция по връщане в родината в мирно време в британската история, пише Reuters.

Британският премиер Борис Джонсън обеща да съдейства по прибиране на британските туристи у дома и разкри, че правителството е отказало на молбата на Thomas Cook за спасителен пакет от около 150 милиона паунда (187,1 милиона долара), тъй като подобен ход би бил "морално опасен".

Ликвидацията слага край на една от най-старите британски компании, която започва живота си през 1841 г., предлагайки екскурзии с влак на Острова. Тя преживя две световни войни и разцъфтя благодарение на пакетните почивки.Компанията управляваше хотели, курорти и авиолинии, които обслужваха 19 милиона души годино в 16 държави. В момента 600 000 туристи са в чужбина, ползвайки услугите ѝ. Това ще накара правителството и застрахователните компании да координират огромна операцията по прибирането им.

Главният изпълнителен директор Питър Фанкхаузер изрази дълбокото си съжаление, че компанията не е успяла да си осигури спасителен пакет от заемодателите след тежки преговори през уикенда.

Клиентите ѝ са посъветвани да не пътуват до летищата, докато не им бъде казано чрез специалната интернет страница thomascook.caa.co.uk.Корпоративният колапс има потенциала да създаде хаос по света, след като туристите се оказват в хотели, за които не е платено в локации като Гоа, Гамбия и други.

В дългосрочен план фалитът може да удари туристическия сектор в най-големите дестинации на компанията като Испания и Турция.

Thomas Cook бе повалена от дълг в размер на 1,7 милиарда паунда. Компанията не успя да се справи с интернет конкуренцията, променящия се пазар и геополитически събития, които преобърнаха летния сезон. Очакваше се групата да бъде спасена, след като през август успя да договори общи условия за спасителен план на стойност 900 милиона паунда от най-големия си акционер - китайската Fosun.

Докато приключва сделката обаче компанията бе ударена от внезапното решение на банки да си поискат 200 милиона паунда.

Търговията с акции на Thomas Cook бе спряна, а еврооблигациите ѝ паднаха със 72 процента. Акциите на германския конкурент TUI AG се покачиха с до 11 процента. Ръст се отчете и при британските авиокомпании British Airways, Easyjet и ирландската Ryanair, които може да получат допълнителни приходи, прибирайки туристите у дома за сметка на правителството.

Акциите на Fosun паднаха с 5,5 процента в Хонконг.