Германският стоманен концерн ThyssenKrupp ще запомни добре датата 23 септември 2019 година. От тогава нататък той вече няма да бъде сред 30-те най-големи борсови компании от местния индекс DAX, от който е част вече 31 години.

От съобщение на германската борса става ясно, че новият член на най-важния индекс на местния капиталов пазар е производителят на самолетни двигатели за граждански и военни цели MTU Aero Engines AG. Той замества ThyssenKrupp по правилото "Fast-Exit", според което падне ли пазарната капитализация на едно дружество под определено ниво, то бива заменено.

Напускането на DAX означава преди всичко за 200-годишния концерн загуба на престиж. "Това, че напускането ни разочарова, дори няма нужда да го обсъждаме", коментира пред местни медии председателят на борда Гуидо Керкхоф. "Трябва обаче да сме честни: нашето представяне беше слабо, поради което слизането в M-DAX беше логично", допълва той.

Thyssenkrupp и Tata в опит да спасят сделката за втория най-голям производител на стомана в ЕС

Опит да бъде спасена сделката за създаването на втория по големина производител на стомана в ЕС

Вероятно двете компании ще продадат свои активи

Компанията се бори с високи загуби, както и с големи дългове, което я постави под наблюдение от рейтинговите агенции. Опитът на ThyssenKrupp за сливане с индийския конкурент Tata, което беше вариант за бързо спасение, беше спрян от европейските институции.

Новият план за оздравяване на компанията включва отделянето и продажбата на бизнеса с асансьори. ThyssenKrupp е един от най-големите производители в света, като подобна сделка се оценява на близо 15 милиарда евро.

До оздравяването на дружеството обаче най-вероятно цената на акциите на компанията ще продължи да спада, като към момента се движи около 11 евро. Това е далеч от представянето през най-силните години 2007-2008, когато цената им мина 40 евро.