Две години след като германската Thyssenkrupp и индийската Tata Steel обявиха, че ще обединят дейностите си в Европа и с това ще създадат вторият по големина производител на стомана на континента, двете компании правят пореден опит да спечелят одобрението на регулаторните органи в ЕС.

Според информация на Bloomberg двете компании са се съгласили на отстъпки пред Брюксел, за да получат разрешение за сделката.

От Европейската комисия все още не посочват на какъв точно ангажимент са поели дружествата, но обикновено при подобни мащабни сделки компаниите трябва да продадат част от активите си, за да предотвратят господстващо положение на пазара.

Thyssenkrupp и Tata Steel се договориха за сливането на европейския си бизнес

Компания с бизнес у нас става част от втория най-голям производител на стомана в Европа

Предвижда се обаче съкращаването на 4000 работни места

От германското издание Handelblatt твърдят, че вече се обсъжда вариантът за продажбата на испанското подразделение на Thyssen - Galmed. Това може да включва и намирането на купувач за заводи в Белгия и Великобритания.

Обединението на двете компании беше обявено през 2017 година, но през миналата беше забавено от европейските власти.

"Планът за създаването на европейска компания за производството на стомана, притежавана от германската Thyssenkrupp и индийската Tata Steel повдигна няколко сериозни въпроса", посочиха в свое становище от ЕС тогава.

Основно опасенията около сделката са свързани с доставките на стомана за леки автомобили и за производството на автомобилни части. За индустрията доставки в Европа извършват само четири компании - ArcelorMittal, Thyssenkrupp, Tata и Voestalpine.