Германската Thyssenkrupp и индийската Tata Steel постигнаха рамково споразумение за обединяването на бизнеса си в Европа, като сделката между тях ще създаде вторият най-голям производител на стомана на Стария континент, съобщава Bloomberg.

Двете компании са подписали меморандум за разбирателство за своя джойнт венчър, който ще носи името Thyssenkrupp Tata Steel, като дружествата ще държат еднакво големи дялове от него. Новата фирма ще бъде базирана в Холандия.

Сливането се очаква да бъде напълно завършено в началото на следващата година, като преди това то трябва да получи одобрението на европейските регулатори.

Част от нея е и българския бизнес на германското дружество. У нас производителят развива дейност от 2005 година, като има складово-производствени бази в София, Пловдив, Русе и Бургас. През миналата седмица излезе информация, че Thyssenkrupp възнамерява да отвори нов логистичен център в страната, като в момента се избира локация за него.

Германската ThyssenKrupp строи нов логистичен център в България

Германски металургичен гигант строи нов логистичен център в България

Компанията ще избира между няколко града у нас

Предвижда се новосъздадената компания в Европа след сделката с Tata да генерира приходи между 400 и 600 милиона евро, както и да помогне за оползотворяване на капацитета и на съкращаване на разходите за двата производителя.

Общо персоналът на дружеството ще достигне 48 000 души, като от ръководството очакват да бъдат съкратени до 4000 служители.