Световният металургичен гигант ThyssenKrupp ще изгради нов логистичен център в България. Компанията разглежда локации в различни български градове, а през следващия месец някои от ръководителите й вероятно ще посетят страната ни, за да се запознаят на място с тях.

Това стана ясно по време на посещение на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев в централата на компанията в Есен, където той се срещна с някои от мениджърите й, съобщиха от Министерството на икономиката.

Манолев представи съществуващите индустриални зони в България и проектите за обособяване на нови. Инвестицията на германската компания ще отвори и нови работни места у нас.

"България може да предложи редица стимули за подобни инвестиции, особено, ако изберете локация в регион с високо ниво на безработица", заяви зам.-министърът.

ThyssenKrupp развива бизнес на българския пазар от 2005 г. Компанията има складово-производствени бази в София, Пловдив, Русе и Бургас и е сред лидерите на пазара на метали у нас.

Снимка 312816

Източник: Министерство на икономиката

"Сигурен съм, че България е правилното място за инвестицията, която планирате и се надявам успешното й реализиране да доведе до навлизането на производства на концерна и в други сектори", подчерта Александър Манолев.

Компанията е и един от лидерите в производството на автомобилни компоненти, а страната ни може да представлява интерес и за тази част от бизнеса й.

През последните години различни чуждестранни фирми от сектора стъпиха и работят успешно в България, което е предпоставка за привличането на още подобни инвеститори. Близо 13 хил. души у нас работят в тази индустрия, а съществува сериозен потенциал за разширяване на мощностите и разкриване на нови работни места.

Подобни дестинации, които могат да предложат множество подизпълнители в сектора, се разглеждат с предимство при планиране на нови инвестиции, посочиха ръководители на автомобилния бизнес на ThyssenKrupp.

Развитието на сектора на информационните технологии и аутсорсинга у нас също представлява интерес за германската компания.